Zaujímavosti

Potála: Perla hlavného mesta Tibetu. 1. časť

potála

videní: 885

Potála, kedysi palác, pevnosť a cieľ zbožných pútnikov, sa vynára z tibetského oparu ako obrovský hrad. Jeho zlaté strechy, ktoré sa matne lesknú, pripomínajú vo svetle korunu z plameňov. Nazrite s nami do tejto ťažko dostupnej krajiny a rozšírte si svoj všeobecný prehľad vo svete.

Lhasa, hlavné mesto Tibetu, ktoré nazývajú aj „strecha sveta“, leží v nadmorskej výške 3600 metrov na takom odľahlom mieste, že ešte i dnes len málo obyvateľov západu vôbec vie o jeho existencii. Nad rušným lhaským bazárom a spleťou krivolakých uličiek sa vypína mohutný palác Potála. Panorámu v diaľke korunuje vrchol posvätnej hory Pchu-tchuo. Okolo mesta sa rozprestiera úrodná planina s pozakrúcanou riekou a s dedinami, obklopenými vŕbovými a topoľovými hájmi a poliami, na ktorých sa pestuje hrach a jačmeň. V diaľke sa črtá prstenec hôr, ktoré sa dajú prekročiť iba cez vysoké priesmyky. Ťažkosti, ktoré sú späté s cestou do Potály, však len zvyšujú jej čaro.

Palác Potála, ktorý z času na čas vieme z obzoru vidieť ako sa vynára z rannej hmly, akoby vyrastal priamo z pahorka nad Lhasou, ktorej názov znamená „Miesto bohov“. Čaro paláca ešte väčšmi zdôrazňuje jeho neprístupnosť, impozantné rozmery a nádherné pozlátené strechy. Podľa legendy boli rozprávkové zlaté veže a vežičky umiestnené na hrebeňoch pagod a na parapetoch preto, aby odháňali zlých duchov.

Potála – tento sanskrtský názov znamená „Budhova hora“ – s tradičnými obielenými múrmi a zlatom sa lesknúcimi strechami je mimoriadnou ukážkou pôvodnej tibetskej architektúry. Majestátny stavebný komplex, ktorý budovalo vyše 7000 robotníkov, zostal západnému svetu stáročia ukrytý. Dosahuje výšku 110 metrov a od jedného konca po druhý meria približne 300 metrov. Dojem veľkej výšky ešte umocňujú mohutné ustupujúce múry a rytmicky pôsobiace, čiernym lakom natreté a hore sa zužujúce okná, usporiadané v dokonale rovnobežných radoch. Po vylámaní kameňov, potrebných na stavbu, zostala v svahu pod zadnou stranou paláca obrovská jama. Dnes je plná vody a nazývajú ju „jazierko Dračieho kráľa“. Pokračujeme druhou časťou článku.

Zdroj: Wiki | topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov