Zaujímavosti

10 novoročných predsavzatí: Prečo zlyhávajú a ako tomu zabrániť? 

10 novoročných predsavzatí. Prečo zlyhávajú a ako tomu zabrániť? 

videní: 918

Každý z nás to pozná. Od zajtra, od pondelka, od nového mesiaca, od nového roku… Ak naozaj chceme niečo zmeniť, musíme to urobiť rázne a ihneď. Prinášame ti zoznam najčastejších novoročných predsavzatí a pár rád ku každému z nich.

1. Začať cvičiť

Schudnúť, pokiaľ máš naozaj kilá navyše, je veľmi dobrý nápad do nového roku. Najťažšie je nájsť motiváciu, a ak ju už máš, musíš vydržať. Najviac ťa namotivujú prvé výsledky. Organizmus sa ti poďakuje vo forme lepšej kondície, budeš sa cítiť lepšie, a ak sa ti podarí zapnúť staré nohavice, tvoja vôľa sa riadne posilní. Čím si tučnejší, tým častejšie trpíš. Človek s veľkou nadváhou jednoducho má problém. Už len nájsť si normálneho partnera. Alebo nájsť dobré sedadlo vo vlaku. Ak v bare zaberáš tri miesta, kamaráti asi nadšení nebudú. Motivácia by už aj bola, stačí začať.

 2. Prestať fajčiť

Toto predsavzatie je jedna z najlepších vecí, ktorú môžeš spraviť pre seba, svoju peňaženku a svoje okolie. Ženy fajčiarky strácajú na atraktivite, pretože smrad z cigariet je pre mnohých odpudzujúci. Nehovoriac o tom, že intenzívne, časté fajčenie a tzv. absťáky sú dôkazom toho, že si nevyrovnaný a nevieš sa bez cigarety ovládať, čo na teba nevrhá najlepšie svetlo.

3. Prestať piť alkohol vs. piť menej

Ak si si dal toto predsavzatie pri pohári šampanského (v tom lepšom prípade), tak asi nebudeš skalopevne presvedčený o správnosti svojho rozhodnutia. Niektorí odporúčajú piť „zdravotné“ poháriky – na zníženie tlaku, na červené krvinky, atď. Zješ denne kilo zeleniny? Cesnak? Pravidelne športuješ? To všetko sú zdraviu prospešné veci. Ľudia nerobia pre svoje zdravie takmer nič, a ak si večer dajú pár pohárov vína, výhovorkou je nejaký zdravotný argument. To je, samozrejme, hlúposť. Ak sa bojíš, že bez fľaše by sa zábava nerozbehla, tak ju skús rozbehnúť s inými ľuďmi. Zbytočne si zakážeš všetok alkohol, lebo sa mu pravdepodobne nevyhneš. Radšej si daj také predsavzatie, ktorým konzumáciu obmedzíš.

4. Zlepšiť si kondičku

Vynikajúci nápad. Lepšia kondícia je prospešná aj pri veciach, ktoré ti len tak bežne nenapadnú. Jedna z najpríjemnejších výhod je lepšia výdrž v posteli. Partner/ka sa určite poteší. 🙂 Nikdy nevieš, čo ťa môže postihnúť. Úraz, choroba, operácia. Ľudia s dobrou kondíciou tieto situácie zvládajú oveľa lepšie. Trénovaním sa zlepšuje kardiovaskulárny systém. Prečo je to dôležité? No predsa kvalita práce mozgu je závislá na tom, ako dobre je zásobený krvou. Ak nepotrebuješ extrémne chudnúť, no nezabehneš ani na autobus bez toho, aby si sa zadýchal, mal by si do svojho života pridať akúkoľvek pohybovú aktivitu.

smoking-1418483_1280

5. Vzdelávať sa

Vedomosti sa nedajú ukradnúť, skopírovať, a to, koľko toho máš v hlave, je tvoj najcennejší majetok. Čím viac toho vieš, tým lepšie. Jeden učiteľ na strednej škole vždy hovorieval: ,,Dievčatá, učte sa, aby ste nezomreli hlúpe.” Človek až vekom pochopí pár vecí, no nikdy nie je neskoro začať s rozširovaním svojich obzorov. Rád by si cestoval? Uč sa jazyky. Chceš podnikať? Venuj sa tomu. Dnes, v dobe, kedy je internet takmer všade prístupný, máme neobmedzené možnosti vzdelávať sa. Jediné, čo nám v tom bráni, je stará známa – lenivosť. Čítaj veľa kníh, získaš slovnú zásobu. Tvoj prejav sa zlepší, nebude zložený len z tzv. pomocných slovíčok (proste, vlastne, atď.), a urobíš celkový iný dojem, či už na nového zamestnávateľa, alebo na nový objav, ktorý nemá v hlave prázdnotu.

6. Nájsť si prácu / Nájsť si lepšiu prácu

Treba si odpovedať na otázku, prečo doposiaľ prácu nemám? K dispozícii sú rôzne kurzy, mnohé sú finančne dostupné, stačí hľadať, informovať sa. Keď sa chce, tak sa dá. Pracuj na sebe, venuj sa tomu, v čom si dobrý. V prvom rade si hľadaj takú prácu, ktorá ťa bude baviť. Áno, hovorí sa to ľahko, no nikto učený z neba do vysnívanej pozície nespadol. Ak máš vyhovujúcu prácu, no nevyhovuje ti plat či šéf, ktorý je otravný, zmeň zamestnávateľa. Musíš si veriť, že si dobrý v tom, čo robíš. Ak si neveríš, ani na pohovore ti neuveria.

7. Ušetriť / Viac zarobiť

Finančné novoročné predsavzatia sú atraktívne. Žijeme v dobe, kedy z nás na každom kroku niekto chce vytiahnuť peniaze. Jedno súvisí s druhým. Najčastejším scenárom je, že ak niekto začne lepšie zarábať, tak aj začne viac míňať. Nič sa nezmení, len sa ti hromadia zbytočné veci. Kde míňame najviac peňazí? V potravinách stojí víkendový nákup 50 €. Keby sme sa pred nakupovaním najedli do sýtosti a urobili si zoznam vecí, ktoré potrebujeme a nie chceme, číslo na pokladničnom bloku by bolo menšie. Fajčenie, pravidelné kávičky s priateľmi, každý sám vie, kam dáva peniaze. A ak nevieš, tak si skús jeden jediný mesiac viesť zoznam výdavkov. Uvidíš, kde je problém. Hľadaj možnosti ako lepšie zarobiť alebo si privyrobiť. Ale ži z pôvodného príjmu. Zárobok si odlož, na luxus máš čas. Prípadne splať dlhy, a tak začni šetriť.

8. Znížiť stres

Ďalším častým novoročným predsavzatím je eliminovanie stresu. Stres má zlý vplyv na zdravie aj pocit spokojnosti. Problémy sa prenášajú do partnerského života, zasahujú do práce/školy. Dlhotrvajúci stres môže navodiť ochorenia, ťažkosti so žalúdkom, či srdcom.

Stačí, že máš v rodine niekoho, kto ťa zásobuje problémami. Alebo v práci robí niekto, kto ti otravuje život. Nie vždy sa dá úplne vyhnúť ľuďom, ktorí u teba vyvolávajú stres. Snaž sa vyhodiť zo svojho života takýchto ľudí, stretávaj sa s pozitívne naladenými, veselými kôpkami zabavy. Dobrý ventil je šport, umenie, rôzne koníčky. Každý nech si nájde, čo na neho platí. Bojové umenia tiež nie sú zlou alternatívou pri eliminovaní stresu. 🙂

old-1130731_1280

9. Zážitky!

Možno by si chcel navštíviť zaujímavú krajinu, skúsiť bungee jumping, alebo len chceš únik zo stereotypného života. Sleduj ceny leteniek, stránky so zľavami takmer na všetko, opäť tu figuruje lenivosť – povedzme si úprimne, ak máš napríklad túžbu ísť na výlet do Černobyľu, kedy naposledy si si hľadal zájazdy? Nestačí o svojich snoch rozprávať, treba pre to niečo aj spraviť. Ak nemáš na taký výlet peniaze, kúp si pokladničku, z ktorej sa (nenásilne) nedajú peniaze vybrať.

Zážitky sú najmä o priateľstvách, nemusia byť drahé. Niekedy stačí dohodnúť stanovačku alebo túru na hrad, či zájsť do najbližšieho mesta a povoziť sa na motokárach. Nemusíš sa chváliť fotkou z Paríža, keď si tam bol autobusom na akciovom zájazde s cudzími ľuďmi nad 40 rokov, len preto, že bola dobrá cena. Niekedy naozaj padne vhod zobrať pár kamarátov, kúpiť konzervy, pivo a ísť na víkend do prírody.

10. Používanie čarovných slovíčok PROSÍM a ĎAKUJEM

Posledný bod nášho zoznamu je možno menej bežný, no dôležitý. Zabúdame na slušné správanie, hoci ho sami vyžadujeme. Skús byť milší, opäť pridaj do svojho slovníka tieto dve čarovné slovká, a okolie to určite ocení. Možno to začnú robiť tiež. Chlapi, keby ste len vedeli, ako ženu poteší slušné správanie. ĎAKUJEME, že si došiel až sem, na koniec tohto článku. Veríme, že si niečo z toho odnesieš.

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov