Zaujímavosti

Stavba Hagia Sofia ako trendsetter: 1. časť

Stavba Hagia Sofia ako trendsetter

videní: 4.2K

Počuli ste už o majstrovskej stavbe, ktorá hlboko ovplyvnila vývoj kresťanskej a taktisto aj islamskej architektúry? Ak nie, ste tu správne. Ak ste predsa len už čo to počuli, veríme, že vám z našej redakcie obzory opäť o niečo rozšírime. Poďme však priamo do deja prvého článku o tejto impozantnej stavbe.

14 storočí dominovala nad duchovným životom mesta Konštantinopol (dnešný Istanbul) kupola chrámu Hagia Sofia. Tento názov v gréčtine znamená „chrám Božej múdrosti“. Masívnu stavbu z polokupol, podpier a priľahlých traktov vizuálne vyvažujú štyri štíhle minarety. Aj keď ju navrhli a postavili ako kresťanský chrám, neskôr ju jeden z najtalentovanejších architektov sveta prebudoval na povestnú islamskú mešitu.

Keď Rím v roku 410 nášho letopočtu vyplienili Vizigóti, strážcom starovekej civilizácie sa stal Konštantinopol, hlavné mesto Byzantskej ríše. Byzantskí cisári sa rozhodli, že vytvoria z tohto mesta na Bospore náboženskú, umeleckú a obchodnú metropolu sveta. Už aj preto, že tadiaľto prechádzajú cesty, ktoré spájajú Európu s Áziou. A v roku 532 nášho letopočtu cisár Iustinianus, ktorý sa preslávil mnohými ctižiadostivými projektmi, vydal príkaz na postavenie novej baziliky.

Cez klenuté okná v kupole i na vysokých ambitoch Hagie Sofie prúdi dovnútra slnečné svetlo a zrkadlí sa vo výzdobe z drahých kovov, v ikonách a na mozaikách.

Vybudovať takýto veľký chrám sa nikto predtým ani len nepokúsil. Ako architektov si Iustinianus vybral dvoch gréckych matematikov, Anthemia z Trhallu a Isidora z Milétu, pretože bol presvedčený, že len dobrí matematici dokážu vypočítať oblúky a uhly kupol, odhadnúť tlaky stavby a správne umiestniť podpery a oporné steny. Z celej ríše – z Grécka a Ríma, z Turecka i severnej Afriky – dal cisár pozvážať najlepší materiál. Armáde desiatich tisícov sochárov, murárov, tesárov a mozaikárov trvalo päť rokov, než vytvorili z červeného a zeleného porfýru, žltého a bieleho mramoru i zlata a striebra najnádhernejší chrám celého kresťanstva. Pokračujeme druhou časťou článku o tejto impozantnej stavbe.

Zdroj: Wiki | topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov