Zaujímavosti

Rozprávkový zámok Neuschwanstein: 1. časť

Rozprávkový zámok Neuschwanstein

videní: 1.1K

Rozprávkový zámok Neuschwanstein nad divokou tiesňavou v údolí riečky Pollak v Bavorských Alpách je asi najčarovnejším zámkom na svete. Jeho belostné veže akoby sa vznášali vo vzduchu na pozadí tmavozelených jedlí. Neuschwanstein, navrhnutý a postavený bavorským kráľom Ľudovítom II. (1845 až 1886), vyvoláva dojem stredovekej stavby oveľa nástojčivejšie než tie, ktoré v stredoveku skutočne vznikli. Neuschwanstein je však predovšetkým nádhernou kulisou, snom, ktorý dokázal Ľudovít uskutočniť iba vďaka svojmu veľkému bohatstvu.

Začiatky Ľudovítovho sna siahajú do jeho detstva. Bavorský princ sa od malička rád prestrojoval a hral divadlo. Podľa svojho starého otca Ľudovíta I. už ako 6-ročný vytváral z detskej stavebnice „prekvapivo krásne budovy“. Leto trávila rodina na Hohenschwangaue, starom sídle pánov zo Schwangau, ktoré Ľudovítov otec Maximilián II. kúpil v roku 1833. romantický Maximilián nezveril plán rekonštrukcie architektovi, ale javiskovému výtvarníkovi. Rovnako miloval aj legendy, a tak dal steny vyzdobiť scénami z rôznych povestí, najmä o tej o labuťom rytierovi Lohengrinovi, ktorý údajne na Hohenschwangaue žil.

Nemožno sa čudovať, že tieto podnety na Ľudovíta hlboko zapôsobili. Mal nesmelú a citlivú povahu a zároveň mimoriadne bujnú fantáziu. Keď v roku 1861 prvý raz v živote počul operu Lohengrin, bol očarený. Požiadal otca, aby jej skladateľa Richarda Wagnera (1813 – 1883) pozval na Hohenschwangau, kde by inscenoval Lohengrina len preňho. Tak začal vzťah, ktorý pretrval až do konca Ľudovítovho života. Keď si po Maximiliánovej smrti v roku 1864 osemnásťročný Ľudovít sadol na bavorský trón, o päť týždňov poslal po Wagnera a dal ho ubytovať v istej mníchovskej vile. Vzťah k Wagnerovi nepokladal iba za priateľstvo umelca a mecenáša, ale aj vzťah dvoch tvorcov. Ľudovít nemal hudobné nadanie, ale poskytoval Wagnerovi peniaze, rady, kritiku a inšpiráciu. A Wagner aspoň do určitej miery uskutočnil sny, ktorými sa Ľudovít opájal. Pokračujeme druhou časťou článku s názvom Rozprávkový zámok Neuschwanstein.

Zdroj: Wiki | topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov