Zaujímavosti

Assisi: Mesto svätého Františka. 1. časť

Assisi: Mesto svätého Františka

videní: 1.1K

V mestečku Assisi, ktoré leží na jednom z umbrijských pahorkov, sa v 12. storočí narodil svätý František, „najsvätejší svätý“. Mnohé uličky, kostoly a kláštory mesta sa uchovali v pôvodnom stave dodnes. Pozrite sa spoločne s nami do mesta svätého Františka aspoň takto na diaľku. Začíname prvou časťou článku.

Pre taliansku Umbriu je charakteristická tichá krajina s mestečkami na kopcoch, olivovými alejami a sadmi. Jedno z týchto mestečiek je však výnimočné. Žil a kázal v ňom totiž svätý František. Ak navštívite Assisi dnes, pôjdete po stopách muža, ktorému hovorievali Il Poverello (Chudáčik). V úzkych stredovekých uličkách Assisi splýva legenda so skutočnosťou. Väčšina významných budov v meste i na zalesnených svahoch blízkej hory Subasio súvisí s mimoriadnym životom svätého Františka. S rôznymi obdobiami jeho duchovného vývoja sa spája niekoľko pamiatok: nádherná bazilika, ktorá dominuje nad celým mestečkom, kostol San Damiano neďaleko Assisi a chrám Santa Maria degli Angeli.

Giovanni Francesco sa narodil v Assisi v roku 1182ako syn bohatého obchodníka s vlnou, keď dospieval, učarovala mu vidina, že sa stane hrdinským rytierom, a keď mal 20 rokov, dal sa naverbovať do vojska. Bojoval vo vojne medzi Assisi a Perugiou, padol však do zajatia a rok ho väznili. Po prepustení znova odišiel z rodného mesta a vybral sa do južného Talianska – ešte stále opantaný snom o rytierskej sláve – na cestu, ktorá navždy zmenila jeho život. Došiel do Spoleta, vzdialeného len asi 40 kilometrov, keď podľa legendy počul vo sne hlas, ktorý mu prikazoval, aby sa okamžite vrátil domov. Už sa blížil k Assisi a vtedy dostal vnuknutie, aby sa zastavil v kostolíku San Damiano a pomodlil sa. Keď kľačal pred krucifixom, zdalo sa mu, že hio postava na kríži vyzýva: „František, oprav môj dom, lebo sa rozpadáva.“ Pochopil túto výzvu František? Dočítate sa v rámci druhej časti článku. 

Zdroj: Wiki | topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov