Zaujímavosti

Pustatina „Zlá krajina“: 1. časť

Pustatina „Zlá krajina“:

videní: 1.1K

Prinášame vám ďalší článok z histórie našej Zeme, ktorá neskutočným spôsobom tvarovala jej povrch. Nazrieme konkrétne do Zlej krajiny v Južnej Dakote. Túto pochmúrne krásnu krajinu brázdia tisíce kaňonov a tiesňav. Do dnešnej podoby ju začal formovať na začiatku štvrtohôr zvýšený prietok vôd z rozpúšťajúcich sa ľadovcov. Poďme na prvú časť článku.

Máloktoré miesto na svete má také príznačné meno ako Badlands – teda Zlá krajina – v Južnej Dakote. Bezútešné holé rozoklané kopce a zubaté horské hrebene, preťaté tmavými tiesňavami a ostro zahryznutými kaňonmi – ťažko si možno predstaviť nevľúdnejšie miesto. Na obzore sa hrozivo týčia štíhle vŕšky s plochými temenami. Niekedy sa na vrchole ježia skaly a balvany, ktoré akoby mali každú chvíľu spadnúť.

Siuxovia toto miesto nazývali mako sica a odvážni lovci kožušín z frankofónnej Kanady v 18. storočí les mauvaises terres, pričom jedno i druhé znamená „zlá krajina“. Lovci putovali za kožušinami a obchodom na juh pozdĺž Missouri. Na sever od White river sa zrazu zarazili – vstúpili totiž do Badlands a s takým neprívetivým krajom sa dovtedy nikde nestretli. Videlo sa im, že sa tento prízračný kraj bez života, rozpálený slnkom a takmer neschodný, nikde nekončí. Letné prívaly dažďa premenili ílovitú pôdu na bahnistý močiar, takže každý krok sa mohol skončiť v pasci.

Plošina, kde sa dnes Badlands rozkladajú, sa začala tvoriť pred 30 miliónmi rokov. Oblasť sa rozprestiera medzi Black Hills na západe a riekou Missouri na východe na ploche vyše 15 500 kilometrov štvorcových. Vtedy tu bola rovinatá, močaristá krajina. Rieky, ktoré sem stekali zo Skalnatých vrchov i z neďalekých Black Hills tu zanechali hrubé vrstvy sedimentov. Neskôr z mohutných erupcií sopiek v neďalekom Yellowstone sem vietor doniesol obrovské množstvo sopečného popola. V spevnených sedimentoch sa od začiatku štvrtohôr prehlbovali riečne údolia. Tie otvorili bránu rozsiahlej erózii, ktorá spôsobila, že tu vznikli zo zeme pyramídy, kulisy, stĺpy a ihly. Pokračujeme druhou časťou článku.

Zdroj: Wiki | topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov