Zaujímavosti

Čo by ste mali vedieť o aditívach v potravinách

aditívach

videní: 906

Konzumácia jedla a potravín je nevyhnutná pre prežitie. V súčasnosti sa však do potravín pridáva množstvo prísad – tzv. aditív. Niektoré sú prospešné, iné menej. Nachádzajú sa v pestrej palete spracovaných potravín. Sú nevyhnutné na predlžovanie trvanlivosti, nahrádzanie straty živín, uchovávanie atraktívnej textúry či obohacovanie o ďalšie chute a farby. Pozrite sa s nami na 11 aditív a niekoľko zaujímavostí o nich.

V prvom rade je potrebné podotknúť, že nie všetky prísady – alebo ak chcete – aditíva – sú zlé. Medzi prísady patria prírodné aj umelé látky, no deliaca čiara medzi nimi je neostrá. Niektoré z nich, napríklad chlorid sodný (teda kuchynská soľ), sa na skvalitňovanie či konzervovanie potravín používajú už od staroveku. Novšie aditíva sa pred schválením na používanie rozsiahlo testujú.

1. Konzervačné látky
Zabraňujú kazeniu a predlžujú trvanlivosť. Spomaľujú rozmnožovanie mikroorganizmov a priebeh chemických reakcií, pre ktoré by sa potraviny inak stal nejedlými alebo by nadobudli nepríjemnú chuť.
2. Umelé sladidlá
Medzi tieto alternatívy cukru patrí napríklad aspartám a sacharín. Ich použitím sa znižuje obsah kalórií – buď ich obsahujú oveľa menej ako cukor, alebo ich možno použiť vo veľmi malom množstve.
3. Emulgátory
Emulzie sú zmesi kvapalín, ktoré sa zvyčajne nemiešajú, napríklad oleja a vody. Emulgátory podporujú ich vznik v potravinách, ako je majonéza.
4. Dochucovadlá
Prírodné či umelé dochucovadlá sa pridávajú na náhradu či skvalitnenie prirodzených chutí, ktoré sa pri spracovaní strácajú. Chuť úzko súvisí s čuchom, preto mnohé dochucovadlá majú aj pachové zložky.
5. Farbivá
Pridávajú alebo zlepšujú farby, ktoré sa stratili pri spracúvaní, alebo dodávajú farbu potravinám s bielym či nezaujímavým vzhľadom, aby pôsobili čerstvejšie a atraktívnejšie.
6. Živiny
Nahrádzajú vitamíny a minerály, ktoré sa zničili pri spracúvaní, alebo obohacujú potraviny, ktoré tieto látky prirodzene neobsahujú.
7. Stabilizátory
Zabraňujú rozdeleniu emulzií, napríklad majonézy, na olejovú a vodnú zložku, čím pomáhajú udržať textúru a konzistenciu potravín.
8. Antioxidanty
Tieto látky potláčajú oxidačné procesy, preto sa používajú na spomaľovanie hnednutia a rozkladu a na predlžovanie trvanlivosti potravín. Medzi často používané antioxidanty patrí kyselina askorbová.
9. Regulátory kyslosti
Ovplyvňujú rovnováhu medzi kyselinami a zásadami (pH) – kyslé potraviny majú štipľavú chuť, zatiaľ čo zásadité horkú – a potláčajú rozmnožovanie mikroorganizmov, aby konzumácia potravín s dlhou životnosťou bola bezpečná.
10. Protispekavé látky
Zabraňujú, aby práškové či granulované potraviny, ako je múka alebo soľ, absorbovali vlhkosť a zhlukovali sa.
11. Kypriace látky
Do cesta sa pridávajú preto, aby podporili kysnutie. Navodzujú totiž tvorbu plynu, zvyčajne oxidu uhličitého. Bežným príkladom je jedlá sóda.

Zdroj: updowntopdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov