Zaujímavosti

Neobyčajná púšť Namib a diamanty: 1. časť

Namib

videní: 2.1K

Pozdĺž juhozápadného brehu Afriky sa ako svetlá stuha vinie neprívetivá pustá krajina – púšť Namib. Nie je to však obyčajná púšť, kde nemilosrdné slnko rozpaľuje piesok, pretože približne každých desať dní sa od mora privalí nepreniknuteľná hmla a všetko zahalí. Prinášame ďalší článok z edície matka Zem, kde si povieme čo to o púšti Namib, ktorá zaujímavosťami priam oplýva. Poďme na prvú časť článku.

Nad pustými pláňami veľkej púšte Namib vanú od mora chladné vetry. V 50. rokoch minulého storočia zapôsobili príznačné, hmlami zahalené piesočné duny na švédskeho cestovateľa Charlesa Anderssona takto: „Na celom svete by sa sotva našiel diabolskejší kraj. Keď som prvý raz uvidel túto desivú pustatinu, striasol som sa a takmer som sa bál. Než vyhnanstvo v takejto krajine, to hádam radšej zomrieť“.

Táto zvláštna hmlistá končina patrí medzi najstaršie a najsuchšie púšte sveta. Tiahne sa 2 100 kilometrov pozdĺž atlantického pobrežia Namíbie – od angolskej hranice na severe až po rieku Orange na juhu. Na niektorých miestach je široká 160 kilometrov, na iných necelých 10.

Rieka Kuiseb, ktorá sa do Atlantiku vlieva v zálive Walvis, rozdeľuje púšť Namib na dve časti. Na juhu sa rozkladá nekonečné more piesku a v ňom sa v pravidelných pásoch striedajú sčerené duny s priekopami, ktoré vhodne nazvali ulice. Staré štrkové terasy pod dunami skrývajú poklad – najväčšie nálezisko diamantov na svete.

Duny vznikli asi pred miliónom rokov. Dovtedy rieka Orange z oblasti dnešného mesta Kimberley odnášala do mora vo svojich kalných vodách drahokamy a štrk. Štrk klesol na dno mora a ľahšie trblietavé diamanty unášali príbrežné morské prúdy na sever, kde ich ukladali pozdĺž namíbijského pobrežia. Napokon ich zakrylo bahno, piesok a štrk z nánosov rieky Orange.

Na podmienky v púšti namib sa adaptovalo veľa živočíchov. Môžeme spomenúť Chrobáka smrtníka či Zmiju rohatú. Pokračujeme druhou časťou článku.

Zdroj: Wiki | topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov