Zaujímavosti

Slnečné brány: Knowth. 4. časť

Knowth

videní: 1.5K

V tesnom susedstve Great Mound je ešte ďalších 18 menších satelitných mohýl. Okrem toho neďaleko stojí ďalší podobný objekt nazývaný Dowth a mnoho menších megalitických stavieb. Len poldruha kilometra odtiaľ leží už spomínaný Newgrange, ktorý vo svojich knihách preslávil známy lovec mimozemšťanov Erich von Däniken. Knowth pritom viac-menej opomenul, napriek tomu by tu našiel omnoho viac indícií použiteľných pre svoje teórie.

Pokračujeme v poradí štvrtým článkom zo série Slnečné brány. Tentokrát svoju pozornosť nasmerujeme na mohylu Knowth.
Na mohyle v Knowthu nie sú pozoruhodné len rozmery. Najväčšou senzáciou je bohatá kolekcia abstraktných obrazcov. Kamene v podzemných chodbách sú zdobené početnými reliéfmi, ktoré spoločne tvoria takmer štvrtinu všetkých umeleckých predmetov nájdených v európskych megalitických objektoch. Napriek tomu záhadu tohto objektu nevysvetľujú, ale skôr ešte prehlbujú. Väčšinou totiž ide o komplikované asbtraktné obrazce, ktorých význam rôzni bádatelia vykladajú rôzne. Väčšina vedcov dnes už opustila názor, že majú iba dekoratívny alebo kultový charakter. V niektorých spoznávajú záznam fáz Mesiaca a jeho pohybov po oblohe, prípadne pokusy o zostrojenie lunárneho kalendára. Iné sú ešte komplikovanejšie. Napríklad rytinu číslo 15 vyzerá ako nákres pomerne zložitého zariadenia alebo pomôcka pre akési výpočty. Ďalšie pripomínajú hviezdne mapy či mikroorganizmy, niektoré by dokonca mohli byť akýmsi predchodcom písma alebo matematických záznamov.

Írsky bádateľ Martin Byrne preto tvrdí, že „Knowth je niečo ako veľká knižnica doby kamennej, súčasť neolitickej univerzity, akým bolo údolie rieky Boyne“. Nech je to už pravda, alebo nie, UNESCO oblasť prehlásilo za súčasť svetového kultúrneho dedičstva.

Podrobný archeologický prieskum začal v 60. rokoch minulého storočia a s prestávkami pokračoval až do roku 2000. archeológovia v podzemí našli celý rad unikátnych umeleckých predmetov. Patrí medzi ne napríklad hlavička precízne vytvarovaná z tvrdého kremeňa, veľká kamenná nádoba vyzdobená symbolom sústredných kružníc a ďalšie nálezy. Pokračujeme záverečnou – v poradí piatou časťou článku s názvom Slnečné brány.

Zdroj: Wiki topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov