Zaujímavosti

Grappler: Zbraň policajtov, ktorá dokáže rýchlo a efektívne zastaviť unikajúceho podozrivého

Grappler

videní: 3.3K

Je všeobecne známe, že v zámorí sú pomerne bežné automobilové policajné “naháňačky”, kedy sa podozrivý, niekedy naivne, pokúša uniknúť policajtom vyzbrojeným modernými technológiami. Takéto prenosy, natočené zväčša z helikoptéry, sú potom pomerne vyhľadávaným materiálom na internete. Kto vie prečo, možno ide o ten slastný pocit zadosťučinenia, keď je nebezpečný páchateľ chytený policajtami a postavený pred spravodlivosť.

Avšak zastaviť unikajúceho podozrivého na preplnenej ceste počas dopravnej špičky je mimoriadne riskantné a vyžaduje si buď extrémne zručnosti policajtov alebo technológiu, ktorá dokáže unikajúce auto bezpečne zastaviť bez toho, aby utrpeli škody, alebo nebodaj zranenia nevinní ľudia.

Na začiatok tým pádom môžeme vylúčiť manéver, pri ktorom policajné auto narazí do zadnej bočnej časti auta podozrivého s cieľom otočiť ho o 180 stupňov a zastaviť ho. Pri tomto manévri je totiž ťažké predvídať, ako sa bude auto na ceste správať a je takmer isté, že by si to odniesli aj ničnetušiaci okoloidúci vodiči.

Ďalšou podobne riskantnou praktikou je streľba na pneumatiky. Prasknutá pneumatika pri vysokej rýchlosti je riziko samo o sebe a rovnako ako pri predchádzajúcom manévri je takmer isté, že by sa skončil nešťastím, ba dokonca možno aj tragédiou. Ostáva teda len počkať, kým sa podozrivý sám rozhodne zastaviť alebo kým spôsobí dopravnú nehodu?

Americký vynálezca Leonard Stock zo spoločnosti Stock Enterprises prišiel s jedinečným nápadom, ktorý pomenoval Grappler. Tento systém umiestnený v prednej časti policajného automobilu na zastavenie nebezpečného páchateľa využíva elastické popruhy. Tie sa stlačením tlačidla vysunú a je na vodičovi, aby sa dostal do tesnej blízkosti nebezpečného vozidla, až kým sa popruhy nezamotajú do kolesa vozidla.

Keďže je jedna časť popruhu stále pripevnená na vozidlo, môže vodič-policajt kontrolovať zastavenie unikajúceho vozidla. Keď vozidlo stojí, je preňho nemožné sa opäť rozbehnúť. Je pritom jedno, či ide o vozidlo s predným alebo zadným náhonom, keďže má za sebou kotvu v podobe policajného auta. Ako ukazuje video, tento princíp je bezpečný aj na preplnenej diaľnici, keďže vozidlo dokáže zastaviť v priamke. Samozrejme za predpokladu, že páchateľ nezačne točiť volantom z jednej strany na druhú.

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov