Zaujímavosti

Alan Turing: Muž, ktorý porazil Nemcov a vynašiel pritom počítač

Alan Turing: Muž, ktorý zničil Nemcov počas druhej svetovej vojny a vynašiel prvý počítač

videní: 2.0K

Alan Turing je otcom modernej počítačovej vedy a kryptológie, a jeho rola v druhej svetovej vojne ho navždy zapísala do histórie. Avšak jeho osobný život by sa dal označiť prinajmenšom za problémový, čo v konečnom dôsledku viedlo k jeho podozrivej samovražde. Napriek tomu však bol génius, a veľa z našej modernej technológie má korene v princípoch, ktoré vynašiel. Turing by dnes mal 104 rokov, a tu sú niektoré z najzaujímavejších faktov o jeho živote.

Bol génius v ranom veku

alan_turing_aged_16

Alan Turing, narodený v roku 1912, privádzal svojich učiteľov do nemého úžasu od základnej školy. Jeho schopnosti boli tak neuveriteľné, že bol schopný riešiť zložité rovnice a problémy aj napriek tomu, že ho ich nikdy neučil. Niet divu, že tento človek sa stal technologickou legendou.

Vynašiel počítače

V roku 1936 Turing vymyslel prvý príklad moderného počítača „Turing Machine“, stroj, ktorý dokázal spočítať všetko, čo sa spočítať dalo. V tej dobe sa jednalo o inovatívny nápad, ktorý nakoniec viedol k vytvoreniu moderných počítačov.

 

Turing vymyslel CAPTCHA

4042869841_d3ec0340e9

Okrem svojej práce v informatike Turing tiež viedol rozsiahly výskum v oblasti umelej inteligencie a kryptológie. Bol prvým človekom, ktorý vynašiel štandardy inteligencie s cieľom rozlíšiť ľudí od strojov. Na prvý pohľad sa to môže zdať zložité, no ver, že sa s tým stretávaš každý deň. Ide totiž o bezpečnostný prvok s názvom CAPTCHA, ktorý slúži na zistenie, či sa na druhej strane skutočne nachádza človek.

Počas druhej svetovej vojny zlomil kód Enigmy 

enigma-883925_1280

Turing bola zodpovedný za prelomenie kódu Enigmy v druhej svetovej vojne, vďaka čomu sa mu podarilo zachrániť tisíce životov a možno práve vďaka tomu netrvala vojna o niekoľko rokov dlhšie. Dňa 4. septembra 1939, začal pracovať na prelomení kódu v Bletchley Park. Táto snaha bola zvečnená v skvelom filme z roku 2014 Kód Enigmy (The Imitation Game). Zariadenie, ktoré Turing vyrobil, bolo schopné dekódovať správy z Enigmy a pravdepodobne ukončiť vojnu o 2 až 4 roky skôr.

Jeho samovražda je diskutabilná

Alan Turing zomrel 8. júna 1954: Turing odišiel na druhý svet po tom, čo zjedol jablko ktoré bolo podľa mnohých informácií napustené kyanidom. Jablko však nikdy nebolo testované na prítomnosť kyanidu, čo spôsobilo, že mnoho ľudí, vrátane Turingovej matky, spochybňuje samovraždu a myslia si, že otrava bola náhodná. Samovražda bola označená ako najpravdepodobnejšie vysvetlenie, vzhľadom na prenasledovanie Turinga kvôli jeho homosexuálnej orientácii. Na druhej strane však nikto z jeho najbližších neočakával, že spácha samovraždu.

Turing bol chemicky vykastrovaný

V čase, kedy žil Alan Turing, boli homosexuálne akty vo Veľkej Británii nezákonné, čo viedlo k prenasledovaniu potenciálnych gayov zo strany vlády. Po tom, čo sa Alan Turing priznal k sexuálnemu vzťahu s Arnoldom Murrayom, bol britskou vládou obvinený z hrubej obscénnosti. Dostal na výber odňatie slobody alebo chemickú kastráciu. Turing si vybral kastráciu, aby mohol pokračovať vo svojej práci. Bral ženské hormóny po dobu jedného roka, kvôli ktorým sa stal impotentným a trpel takzvanou gynekomastiou, teda zväčšenými prsiami u mužov. Britský premiér Gordon Brown neskôr vydal ospravedlnenie za prenasledovanie Turinga.

Bol múdrejší ako technológia

2717067471_f455795edf_b

Objavy Alana Turinga patrili medzi najväčšie technologické vynálezy tej doby, avšak vtedajšia technológia nemohla udržať krok s jeho mozgom. V roku 1948 napísal prvý šachové programy pre počítače, ale žiadny počítač nebol dostatočne výkonný na to, aby ho dokázal spustiť.

Zdroj: Interesting Engineering
Zdroj fotografií: Wikipedia, Flickr

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov