TOP 10

10 najdrahších kvapalín sveta

10 najdrahších kvapalín

videní: 4.1K

Každý z nás rozumie pod pojmom drahé niečo iné. Týchto 10 najdrahších kvapalín sveta však na prvý pohľad nerozoznáme a preto ťa určite ceny za niektoré kvapaliny prekvapia. Nehovoríme tu o žiadnom zlate ani diamantoch. Na mušku sme si tentokrát vzali kvapaliny. Ktorá z cien ťa šokovala najviac?

10. Lak na nechty – 600 € za liter

Toto je cena za lak od spoločnosti Essie, ktorá robí jeden z najlepších a najlacnejších lakov na nechty, ktorý je zároveň aj odolný. Existuje veľa kvalitných značiek, ktoré si pýtajú za svoj lak ešte vyššiu sumu.

09. Čierna farba do tlačiarne – 640 € za liter

Prekvapený? Pretože mňa to určite prekvapilo. A to nie je ta najvyššia cena. Mali by sme ti však pripomenúť, že sa bavíme o farbe tej najvyššej kvality od najznámejších značiek (nie o tých z Číny alebo Poľska). Tieto spoločnosti vynakladajú obrovské peniaze na vývoj a výskum.

08. Ortuť – 800 € za liter

Ortuť je jediný kov, ktorý ostáva pri izbovej teplote kvapalný. V minulosti sa predovšetkým používal na výrobu teplomerov. Avšak uplatnenie našiel aj v chemickom priemysle.

07. Inzulín – 3540 € za liter

Inzulín v našom tele vytvára pankreas. Zachováva určitú hladinu glukózy v krvi a zvyšuje metabolické procesy. Inzulín je základný liek, ktorý prijímajú pacienti pri liečbe cukrovky.

06. Chanel No. 5 – 6300 € za liter

Legendárny parfum, ktorý každý pozná. Do predaja sa dostal už v roku 1922 a Chanel No. 5 sa stále nachádza na špičke trhu. Parfum je drahý kvôli zloženiu, pretože sa skladá z raritných kvetín a esencie vzácneho koreňa.

05. Krv z kraba – 14400 € za liter

Táto krv neobsahuje hemoglobín a je modrá. Keď sa do krvi dostanú patogény alebo baktérie, krv sa zrazí veľmi rýchlo. Táto kvalita je veľmi cenná vo farmakológii na detekciu endotoxínov v lekárskych aplikáciach. Po odobratí krvi sú kraby vypustené do prírody.

04. LSD – 29500 € za liter

Táto nebezpečná polosyntetická psychoaktívna látka bola veľmi populárnou hippy drogou. Dnes je LSD zakázanou látkou takmer vo všetkých krajinách sveta.

03. Jed kobry kráľovskej – 36700 € za liter

Kobra kráľovská je jedným z najnebezpečnejších hadov na svete. Stačí len jedno uhryznutie, ktoré dokáže zabiť aj dospelého človeka. Ľudia riskujú svoje životy počas toho, ako sa snažia zhromaždiť práve tento jed. Je však veľmi cenný pre výrobu lieku, ktorý môže vyliečiť Parkinsonovu a Alzheimerovu chorobu, prípadne pomáha pri schizofrénii a tak isto v boji proti depresii.

02. Jed zo škorpióna – 9360000 € za liter

Proteín, ktorý sa nachádza v jede sa používa napríklad na liečenie roztrúsenej sklerózy, reumatoidnej artritídy a zápalových ochorení čriev.

01. Najdrahší alkohol na svete – 30 miliónov € za fľašu

Áno, vidíš správne. Toto je cena za DAmalfi Limoncello Supreme. Nápoj je pripravený z citrónov z vrchov Amalfi podľa tradičných talianskych receptov. To však nemá na svedomí vysokú cenu za tento alkohol. Hrdlo fľaše je totižto pokryté 3 diamantmi. Celkovo sa vyrobili iba 2 fľaše. Bol by si ochotný dať toľko peňazí za jednu fľašu alkoholu?

Zdroj: brightside topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov