Zaujímavosti

Muži v žiarivých brneniach: biblické bytosti alebo mimozemšťania? 3. časť

Muži v žiarivých brneniach: biblické bytosti alebo mimozemšťania

videní: 2.5K

Zvláštne na svetelných démonoch – okrem iného – je to, akým spôsobom sa vymykajú bežnej náboženskej viere svojej doby. „Pýtal som sa ich na nesmrteľnosť duše a oni povedali, že neprežije nič. Povedali, že svet sa tvorí každým okamihom, a ak by Boh stratil odvahu, svet by okamžite zahynul,“ poznamenal Facius Cardan. Pokračujeme treťou časťou článku.

Napriek týmto ale aj iným rúhavým poznámkam nebol žiaden z učencov verejne sa hlásiacich ku spolupráci so svetelnými démonmi postavený pred súd inkvizície ani v dobách najväčších vĺn čarodejníckych procesov. Vyzerá to, akoby náboženskí predstavitelia usúdili, že tieto bytosti akosi nepatria do ich „záujmovej sféry“. Alebo sami patrili medzi zasvätencov, len necítili potrebu to rozoberať na verejnosti? Ako sa v ďalšom texte našich článkov dozviete, nemôžeme to úplne vylúčiť.

Pokiaľ išlo v prípade svetelných démonov o reálny jav, a nie len kolektívnu halucináciu či nejaký sociálno-psychický fenomén, vyvstáva otázka, kým alebo čím títo démoni vlastne boli. Facius Cardan k tomu hovorí: „Pýtal som sa ich, čo sú zač, a oni odpovedali, že sú ľudia zložení určitým spôsobom zo vzduchu a podliehajú rovnako ako my zrodeniu a smrti. Ich život môže atakovať až tri storočia. Rovnako ako je človek inteligentnejší ako pes, je démon inteligentnejší než človek.“

Je až príliš nápadné, že v týchto vetách niet ani stopy po nadprirodzene. Je veľmi jednoduché si predstaviť, že v dobe, ktorá nepoznala slovo „energia“ v dnešnom zmysle, ju proste nahradil „vzduch“. Bergier preto usúdil, že svetelné žiarenie mohlo byť akýmsi ochranným silovým poľom brnenia alebo skafandru. Rovnako je ale možné, že „svetelný démon“ bol iba vzdušnou projekciou, hologramom či inak utvoreným obrazom ovládaným na diaľku.

Zvyčajne sa má za to, že svetelní démoni mali pomocou kontaktov s významnými mysliteľmi svojej doby urýchliť a usmerniť dejinný pokrok. Cardan však hovorí o niečom inom: „Pýtal som sa, prečo ľuďom nevyjavia poklady svojich znalostí, a odvetili mi, že zvláštny zákon im ukladá najťažšie tresty, keď svoje znalosti prezradia ľuďom.“ Sú teda démoni pokročilejším prostriedkom Synov nebies pre komunikáciu s vybranými ľuďmi? A skutočne skončila ich aktivita na počiatku novoveku, alebo nadobudli sofistikovanejšiu podobu a sú tu s nami dodnes?

Zdroj: BBC | topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov