Zaujímavosti

Ako dlho môžu byť potraviny zmrazené?

potraviny

videní: 5.4K

O jedle sa toho už popísalo veľa. Niet sa čo diviť, keďže čoraz viac a viac ľudí sa zaujíma o to, čo konzumuje, odkiaľ sa to berie, prípadne kto to vyrába a spracúva. Aj my sme vám v rámci článku 8 spôsobov konzervovania priniesli nejaké to info o chladení a mrazení potravín. V rámci tohto článku sa však pozrieme na tento spôsob konzervovania trochu bližšie.

Už v roku 1000 pred našim letopočtom Číňania sekali kusy ľadu, ktorými znižovali teplotu potravín. Na ďalších 2800 rokov sa to stalo najdôležitejšou formou chladenia. Koncom 19. storočia sa objavili lode s chladením a v roku 1911 prvé domáce chladničky.

Tým, že chladenie a mrazenie predlžujú trvanlivosť rýchlo sa kaziacich potravín, umožňujú ich dlhšie skladovanie a prepravu na veľké vzdialenosti. Zmenili tak potravinovú ekonomiku a rozšírili možnosti stravovania.

Prečo potraviny chladíme?
Rozklad a kazenie potravín a nápojov predstavuje výsledok chemických a biochemických procesov, ktorých príčinou sú voľné radikály, vnútorné enzýmy a mikroorganizmy. Rýchlosť týchto procesov ovplyvňuje teplota, chladenie ich preto spomaľuje.

Prečo potraviny mrazíme?
Pri dostatočne nízkych teplotách sa chemické a biologické procesy, ktoré spôsobujú kazenie potravín, účinne zastavujú. Pri mrazení vody sa navyše odstráni kvapalina nevyhnutná na mnoho biochemické procesy.

Mrazené potraviny sa najľahšie rozmrazujú tak, že ich preložíme do chladničky, dáme do studenej vody alebo zohrejeme v mikrovlnnej rúre. Je dôležité, aby sme potraviny pred tepelnou úpravou rozmrazili v celom rozsahu, inak je možné, že vnútro zostane nedovarené, zatiaľ čo vonkajšie časti sa rozvaria. Platí to najmä pri vysmážaní a grilovaní.

Chladnička je najčastejší domáci spotrebič. V USA sa nachádza v 99,5 percenta kuchýň.

Ako dlho môžu byť potraviny zmrazené? Rozmnožovanie baktérií by sa v mrazených potravinách malo zastaviť na nekonečne dlhý čas. Ich kvalita však klesá, pretože pri zmrazení sa poškodia či oslabia bunky, zmení sa textúra a ovplyvní chuť.

Zdroj: meredith topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov