II. svetová vojna

Nacistický vlak duchov

vlak

videní: 1.7K

Prinášame ďalší článok z obdobia druhej svetovej vojny. Nacistický vlak duchov si ľudia častokrát zamieňajú s nacistickým vlakom plným zlata. Ten možno existoval, možno aj nie. Doposiaľ však nikto neprišiel so žiadnym rukolapným dôkazom. Na druhej strane nacistický vlak duchov bol skutočný. Pozrite sa spoločne s nami na túto záhadou opradenú udalosť.

Nacistický vlak duchov skutočne existoval. Nachádzame sa v období druhej svetovej vojny – presnejšie – na jej konci. Vlak duchov prevážal politických väzňov a spojeneckých pilotov držaných vo väznici v Saint Gilles (Sint Gillis) v Bruseli do nemeckých táborov. Dňa 2. septembra 1944 ho tvorilo 1 370 politických väzňov a 41 spojeneckých letcov.

Do Nemecka však nedorazili. Zaslúžili sa o to belgickí železničiari. Vedeli, že spojenecké vojská sú už na predmestí Bruselu, a preto odchod vlaku úmyselne zdržovali tak dlho, pokiaľ sa Nemci svojho plánu nevzdali. Tí miesto toho politických väzňov prepustili na bruselskom nástupišti La Petite-Ile (Kleine Eiland) a vlakom nakoniec poslali do Nemecka svojich vojakov na obranu vlasti.

Vlak pozostával z 30 nákladných vagónov a na bruselskom južnom nástupišti doň bola nahnaná pôvodná skupina cestujúcich. Odchod bol stanovený na skoré ráno. Belgickí železničiari však prípravu k odchodu naschvál zdržiavali a to takmer až do neskorého popoludnia. Vinou ďalšieho meškania vlak dorazil do Mechelenu večer, a následne ešte musela byť jeho trasa odklonená do Muizenu, aby lokomotíva načerpala novú vodu. Druhý deň ráno sa o ďalšie meškanie postarali sabotážne akcie. Vlak sa musel o štvrť na jedenásť vrátiť z muizenského nástupištia do La Petite-Ile. Tam ostal stáť, pretože sabotážnici odpojili lokomotívu a predstierali, že nemajú vhodnú náhradu.

Následne s Nemcami začal vyjednávať Červený kríž a podarilo sa mu dohodnúť prepustenie politických väzňov. Akonáhle do vlaku nastúpili nemeckí vojaci, železničiari ho nechal doraziť iba do Schaerbeeku a naschvál ho vypravili do depa. Niekoľko vozňov sa vykoľajilo a spojeneckí letci, ktorí prepustení neboli, využili zmätok a dali sa na útek. Nemcom sa podarilo nakoniec vlak predsa len rozbehnúť a zamierili do Nemecka. O vlak duchov nešlo doslova, pretože ako belgickí železničiari, tak Nemci po celú dobu vedeli, kde sa súprava nachádza.

Zdroj: Wiki | topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov