II. svetová vojna

Prečo Spojenci nechali obsadenie Československa Sovietom?

spojenci

videní: 2.2K

Prinášame ďalší zaujímavý článok z obdobia druhej svetovej vojny. Tentokrát sa nás bude týkať bytostne ešte bližšie ako obvykle. Spoločne sa pozrieme na to, prečo Spojenci nedobyli Československo, hoci na to mali možnosť a prostriedky, a to skôr, ako Sovieti.

Západným Spojencom bol taktiež znemožnený ďalší prípadný postup. Patton na čele polmilionovej armády vstúpil do Československa, kde sa nestretol s vážnym odporom. Silou mocou chcel dobyť krajinu skôr ako Sovieti a Bradley mu najprv dal na základe Eisenhowerovho rozkazu plný súhlas. Potom Eisenhower z doposiaľ neznámych dôvodov svoje pôvodne nariadenie odvolal. Patton dostal rozkaz nepostupovať za určitú pomyselnú hranicu a umožniť ruskému vojsku zmocniť sa východnej časti krajiny.

Niekto sa domnieva, že Stalin oklamal Eisenhowera a ten uveril, že je sovietske vojsko bližšie než v skutočnosti bolo. Iní zasa polemizujú, že Eisenhower na poslednú chvíľu stratil nervy. Iní zas majú za to, že z politických dôvodov – na Jaltskej konferencii sa predsa rozhodlo, že Československo po vojne pripadne do sovietskej sféry vplyvu – nechcel Rusov rozčúliť samostatnou vojenskou akciou, ktorú by mohli považovať za nepriateľskú. Všetky tieto varianty sú prijateľné a pri Eisenhowerovom rozhodovaní mohli zohrať určitú rolu.

Samozrejme, bez konšpiračných teórii by to nešlo. Podľa jednej z nich bol Eisenhower slovami jedného z jeho „očierňovateľov“ „agentom komunistického spiknutia“. Iní zvaľujú vinu na Roosevelta alebo jeho poradcov Bernieho Barucha a Harryho Hopkinsa. Nevyjasnené ostáva, do akej miery bolo rozhodnutie podmienené politickými, a nie vojenskými dôvodmi.

Pravdu sa už pravdepodobne nikdy nedozvieme, pretože mnoho dobových dokumentov doposiaľ nebolo odtajnených a nie sú k dispozícii ani v duchu zákona o slobodnom prístupe k informáciám. Niet pochýb, že Eisenhower bol vo svojich dvoch knihách „na pravdu lakomý“ – na tieto témy sa príliš nerozpisoval – a že Bradleyho tvrdenie, že za všetko môžu mylné spravodajské informácie a precenenie nemeckej sily, je skôr čiastočne výhovorkou než pravým dôvodom tých-ktorých rozhodnutí.

A tak je aj naďalej sporné, či sa Západ vzdal východnej Európy, vrátane Československa, v prospech komunizmu v dôsledku vedomej zrady, hrubého vojenského prešľapu, či mylného vojenského úsudku a zároveň malej politickej vôle. Nech už bola príčina akákoľvek, následky ovplyvnili vývoj v celej Európe.

Zdroj: historytodaytopdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov