Zaujímavosti

10 faktov o snoch, ktoré si pravdepodobne nevedel

snoch

videní: 1.4K

Ako si mnohí doposiaľ mysleli, farebné snívanie vôbec nie je samozrejmosťou. Znamenajú v skutočnosti vôbec niečo tvoje sny? Premietajú sa v nich tvoje najtajnejšie túžby či najhoršie obavy. Nevyhýbajú sa mu ani zvieratká, ani slepí ľudia. Prinášame ti 10 faktov o snoch, ktoré si pravdepodobne nevedel.

1.Nie každému sa snívajú farebné sny. V druhej polovici dvadsiateho storočia však rapídne kleslo percento ľudí s čierno-bielymi snami, spôsobiť to mohol aj rozmach farebných televízií.

2.Dieťa približne do štyroch rokov nevie snívať samo o sebe, no iné postavy sa mu vyjavovať môžu (nemusia).

3.Najčastejšou emóciou počas snívania je úzkosť. Zamysli sa – koľkokrát si už padal z útesu? Bol si prenasledovaný, niekto po tebe strieľal alebo si len mal pocit úzkosti z tmavej scenérie. Rôzne druhy fóbií sa ti takisto môžu premietať do sna. Pavúky, plazy, strach z výšok či klaustrofóbia.

4.Väčšina ľudí má 4 až 7 snov za noc. To, že si ich nepamätáš, je už druhá vec. Niektorí si dokážu zapamätať iba jeden sen, a aj to len v prípade, že nad ním rozmýšľajú ihneď po zobudení. Iní zase majú snovú databázu a na niektoré nočné mory len tak nezabudnú.

5.Zvieratká snívajú tiež. Ak máš psa, určite si si niekedy všimol, že v spánku napríklad hýbal labkami, akoby niekoho naháňal.

6.REM spánok – Rapid Eye Movement  (rýchly pohyb očí) zaberá približne štvrtinu z celkového spánku. Vtedy je telo kompletne paralyzované, aby zabránilo pohybom, ktoré vykonávaš vo svojom sne.

7.Niektorí ľudia dokážu vedome snívať aj pol hodiny. Chce to však tréning. 🙂

8.Každú tvár z nášho sna sme už niekedy museli vidieť. Stačí aj letmý pohľad na to, aby sa uložila v našej pamäti. Tváre z rôznych fotografií či televízie sa rátajú tiež.

9.Nočné mory sú častejšie u detí ako u dospelých. Môže to byť ovplyvnené rôznymi faktormi, ako napríklad fámami o bubákoch pod posteľou či v skrini. Deti vnímajú strach inak, než dospelí jedinci.

eery-1648250_960_720

10.Existuje droga, ktorá vyvoláva stav snívania. Obsahuje chemikálie produkované mozgom počas snívania, no v syntetickej forme. Nazýva sa Dimethyltryptamine. No a samozrejme je ilegálna.

zdroj: wikipedia / topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov