Zaujímavosti

Nacistický pohlavár menom Martin Bormann: 2. časť

Bormann

videní: 1.1K

Pokračujeme druhou časťou článku o živote a kariére Martina Bormanna, jedného z popredných nacistických pohlavárov tretej ríše. V rámci prvej časti sme uviedli tvrdenie Hitlerovho šoféra menom Erich Kempka, ktorý prehlásil, že tank, za ktorým sa Bormann skrýval, bol odpálený proti tankovou strelou a nacistický pohlavár zmizol v ohnivej guli. Existujú aj iné svedectvá. Pohodlne sa usaďte, ideme na druhú časť článku.

Kempkovo tvrdenie popiera svedectvo iného člena strany. Vysoký predstaviteľ Hitlerjugend (teda Hitlerovej mládeže) Artur Axmann totiž povedal:

Tank Tiger naložený muníciou vybuchol. Inštinktívne som sa ukryl v kráteri po bombe. Niekoľko ďalších taktiež. Medzi nimi Bormann, Hitlerov lekár dr. Stumpfegger, štátny tajomník Naumann, Schwägermann (Goebbelsov pobočník) a môj pobočník Weltzin. Všetci vyviazli bez zranení. Sedeli sme v jame po bombe a vymýšľali najlepší spôsob, ako sa dostať z Berlína.

Podľa Axmanna skupinka dorazila k stanici Berlín-Lehrte, lenže medzičasom ho obsadili sovietski vojaci. Podarilo sa im vyhnúť im a dostali sa do obvodu Moabit. Axmannova výpoveď pokračovala takto:

Na spiatočnej ceste cez Invalidenstraße sme boli pod ťažkou paľbou. Prešli sme cez koľaje a krátko na to uvideli na zemi ležať dve telá. Boli to Martin Bormann a dr. Stumpfegger.Omyl neprichádzal do úvahy. Jasne sme im videli do tváre.

Kempka i Axmann prehlásili, že Bormann je mŕtvy, iba že jeho smrť popísal každý inak. Kempka vypovedal o mnohých udalostiach a celkovo sa ukázal ako dôveryhodný svedok, zatiaľ čo Axmannove svedectvo, ktorý stál v nacistickej hierarchii oveľa vyššie, sa občas prejavovalo ako nespoľahlivé. Jeho výpoveď podporil jediný zo svedkov: Weltzin, ktorý zomrel v sovietskom zajateckom tábore. Celkovo vzaté, ak Bormann v ten deň zomrel, ako vierohodnejšie svedectvo jeho posledných okamihov vyzerá skôr to Kempkove.

Ďalší svedkovia uviedli, že videli dve telá, o ktorých sa zmienil aj Axmann. Obe boli pochované 8. mája. Jedno bolo podľa dokladov nájdených v oblečení identifikované ako Stumpfeggerovo, ale druhú mŕtvolu svedkovia identifikovať nedokázali. Pokračujeme treťou časťou článku.

Zdroj: imago-imagestopdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov