Zaujímavosti

Generál SS Hans Kammler – prežil koniec vojny? (4. časť)

ss

videní: 1.2K

Prinášame vyvrcholenie článku s názvom Generál SS Hans Kammler – prežil koniec vojny? V poradí štvrtá časť je už pripravená. Pohodlne sa usaďte a pozrite sa spoločne s nami, ako skončil generál SS Hans Kammler, jeden z top hľadaných nacistov. Podarilo sa mu prežiť vojnu? Bol naverbovaný Spojencami v rámci operácie Paperclip aj napriek tomu, že pre nich nemal ako byrokrat vedecký prínos? Alebo predsa len spáchal oného dňa samovraždu, ako popisujú jeho šoféri?

Zdroje tvrdia, že Američania Kammlera zajali a vypočúvala ho americká kontrarozviedka (CIC). Za výsluch zodpovedal Donald Richardson. V onom dokumentárnom programe John Richardson prezradil, že otec bol poverený úlohou prepašovať Kammlera z Nemecka a dať mu novú identitu. Doslova povedal:

Inžinier priviezol z tretej ríše do Spojených štátov zvláštny poklad. Ponúkol nám moderné zbrane.

 V programe zaznelo, že si rôzne historky o Kammlerovej smrti vymysleli Spojenci a rôzne verzie o jeho samovražde mali ešte viac zakaliť už aj tak dosť rozvírenú vodu. Vďaka vedomostiam o nemeckých programoch vývoja tajných zbraní bol v očiach Američanov cenným úlovkom.

Správy o jeho smrti sú bez debaty rozporuplné a zahmlievané a Zeuner s Preukom si vo svojich tvrdenia a výpovediach značne protirečili. Je totiž možné, že Baum, ktorý zomrel v gmudenskej nemocnici v Rakúsku, bol v skutočnosti Kammler vydávajúci sa za radového vojaka pod šoférovým menom, aby svoju pravú identitu utajil.

Kammler sa mohol zastreliť, požiť jed, nechať sa zastreliť pobočníkom, zomrieť v nemocnici na následky zranenia, alebo sa mu nejakým spôsobom mohlo podariť utiecť do bezpečia. Všetky tieto scenáre sú možné, ale s prihliadnutím k novým informáciám sa zdá najvierohodnejšia teória súvisiaca s operáciou Paperclip. Pokiaľ utiekol, zmizol v anonymite ako Eichmann a Mengele, a ak zomrel, okolnosti smrti sú nejasné a miesto hrobu neznáme. Pravdivý osud veľkého otrokára Kammlera pravdepodobne navždy ostane záhadou.

Zdroj: armywebtopdesat

 

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov