II. svetová vojna

Generál SS Hans Kammler – prežil koniec vojny? (2. časť)

ss

videní: 5.1K

Prežil Hans Kammler, jeden z najhľadanejších nacistov spojeneckých zoznamov koniec druhej svetovej vojny? Prinášame druhú časť článku.

Jedna z teórií hovorí, že zomrel v máji 1945 v jednom bunkri v Prahe, ktorý prepadli českí povstalci. Podľa jednej verzie buď nariadil svojmu pobočníkovi, nech ho zastrelí, alebo sa zabil sám. Ďalšia správa sa taktiež zmieňuje o Prahe, lenže 9. mája údajne utiekol so skupinou iných nacistov. Ostatní sa vraj vzdali americkému vojsku v juhočeskom Písku, ale on dal prednosť samovražde – buď použil kyanidovú ampulku, alebo sa zastrelil.

S poslednou verziou sa zhoduje výpoveď jeho vodiča Kurta Preuka, ktorý na berlinskom súde svedčil pod prísahou v meneKammlerovej manželky. Tá jeho prostredníctvom prehlásila manžela za mŕtveho. Preuk povedal, že dňa 9. apríla odviezol Kammlera z Prahy, cestou dostal rozkaz zísť z cesty do lesa a tam sa Kammler zastrelil. Preuk s ďalšími ľuďmi ho pochovali a išli ďalej. Berlínsky súd Preukove prehlásenie prijal a 7. septembra 1948 oficiálne prehlásil za mŕtveho.

Na prvé počutie to znie nezvratne, ale neskôr Preuk svoje prísažné prehlásenie poprel. V roku 1959 sa nechal počuť, že Kammler zomrel „10. mája 1945 alebo tak nejak“ a že si príčinou jeho smrti nie je istý. V roku 1965 esesák Heinz Zeuner, taktiež jeden z Kammlerových šoférov, tvrdil, že zomrel 7. mája 1945 následkom použitia kyanidu. Ďalší zmätok do veci vniesli nemeckí bádatelia, keď v štátnom archíve objavili nové informácie o Kammlerovi a jeho vodičoch.

V týchto informáciách figurujú Zeuner a Kammlerov ďalší šofér, esesák Friedrich Baum. Zeuner tvrdil, že českí odbojári behom povstania v Prahe zaútočili 6. mája 1945 na Baumove auto a zranili mu ľavé koleno. Obom sa podarilo utiecť do bezpečia, ale Baum musel v Prahe do nemocnice. Tú povstalci o pár dní na to ovládli a jeho zabili. Pokračujeme treťou časťou článku.

Zdroj: armywebtopdesat

 

 

 

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov