II. svetová vojna

Prežil Adolf Hitler záver vojny? (1. časť)

Hitler

videní: 1.5K

Prinášame ďalší zaujímavý dvojdielny článok z obdobia druhej svetovej vojny. Tentokrát sa pozrieme na to, či Adolf Hitler záver vojny prežil, alebo zomrel v bunkri tak, ako sa traduje. Aj sám Stalin mal za to, že Hitler oný deň nespáchal samovraždu. Poďme ale pekne postupne.

Ozývajú sa hlasy, že Adolf Hitler koniec vojny prežil. Aj napriek tomu, že svedkovia videli na vlastné oči jeho mŕtvolu a zničili ju. Mnoho teórií o jeho úteku sa spája s Južnou Amerikou, ktorá poskytla útočisko nejednému nacistovi. Jeden novinár s bujnou fantáziou dokonca svojho času napísal, že pomáhal Saddámovi Husajnovi v prvej vojne v Perzskom zálive.

V prospech teórie o Hitlerovom prežití hovoria tri hlavné argumenty. Jedným je Stalinova reakcia. Pôvodne prehlásil, že pozostatky nájdené v Berlíne patria Hitlerovi a Eve Braunovej, neskôr to však vyvracal. Nedá sa však príliš pochybovať, že Stalin mal k vytvoreniu záhady okolo vodcovej smrti výhradne politický motív, a všetci, ktorí na to pozerajú serióznym spôsobom sa zhodujú, že Hitler spáchal v roku 1945 samovraždu.

Historku o prežití roka 1945 podporujú ešte dva zásadné zdroje. Prvým je nedávno zverejnený súbor spisov FBI, z ktorých vyplýva, že Hitler smrť predstieral a utiekol do bezpečia Južnej Ameriky. Tieto materiály zahŕňajú list od „informátora“ reportérovi plátku Los Angeles Examiner. V ňom sa zmienil o „informátorovi z tretej ruky“, že Hitler a jeho stúpenci priplávali v dvoch ponorkách do Argentíny približne dva a pol týždňa po páde Berlína. Reportér sa snažil do veci preniknúť, lenže nemohol. Aj po jeho „informátorovi“ sa zľahla zem. Na existenciu a jej stopu neprišli ani vyšetrovatelia polície či prisťahovaleckých úradov. Táto príhoda ukazuje, že FBI sledovalo akési vodítko, ale nič sa im nepodarilo zistiť.

Uvedená doba údajného priplávania Hitlera a dvoch ponoriek – dva a pol týždňa po páde tretej ríše – vylučuje U-530 a U-977, jediné dve nacistické ponorkové plavidlá, ktoré sa na konci vojny nevzdali a po niekoľkých mesiacoch sa vynorili v Argentíny (o týchto plavidlách sme písali samostatný článok). Pokračujeme druhým dielom článku.

Zdroj: Cloudia topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov