Zaujímavosti

Pearl Harbor: Konšpiračné teórie II. 8. časť

Pearl Harbor

videní: 787

V decembri 1941 Holanďania dekódovali japonskú depešu určenú veľvyslancovi v Bangkoku a v nej sa predpokladalo napadnutie 4 cieľov, pričom jedným z nich boli Havajské ostrovy. Správu obdŕžal americký vojenský pozorovateľ v oblasti, a okrem toho holandský vojenský pridelenec vo Washingtone na dešifrovanú informáciu upozornil generála George Marshalla. Ďalej existujú protichodné tvrdenia, že sovietsky špión Richard Sorge o Pearl Harbore vedel a varoval Stalina. Podľa jednej verzie Stalin informáciu posunul  Rooseveltovi a podľa inej nie. Ani jeden výrok nebol nikdy dokázaný. Prinášame predposlednú časť našej mini série Pearl Harbor.

Niet pochýb, že Roosevelt chcel USA zatiahnuť do vojny. Taktiež je isté, že japonský výboj v Ázii burcoval vládu i verejnú mienku v USA. Od roku 1937 zámerná séria hospodárskych a iných sankcií namierených proti Japonsku sťažovala tejto krajine pokračovanie vo vojnovej politike. Z rôznych prehlásení významných činiteľov americkej vlády jasne vyplýva, že vyhliadka na vojnu s Japonskom bola považovaná za veľmi pravdepodobnú.

Na druhej strane z vládnych dokumentov vyplýva, že zatiaľ čo sa japonský útok vcelku očakával, malo sa za to, že by bol prvý úder pri takomto útoku namierený na Filipíny. Nie je známy presvedčivý dôkaz, že by si vláda USA predstavovala, že má Japonsko za cieľ práve Pearl Harbor. Možno dokonca vedela, že japonskí ministri a námorní velitelia považujú takýto útok za príliš riskantný.

S veľkou pravdepodobnosťou sa americké vojenské a vládne špičky stavali k možnosti prepadnutia Pearl Harbor ľahostajne. To spolu s neschopnosťou vysvetľuje prezieravý postoj Američanov skôr než vedomá zrada.

Máme tu však ďalšiu konšpiráciu. Ak by prepadnutie Pearl Harbor vyprovokoval Roosevelt, šialene by tým riskoval, že sa situácia obráti proti nemu. Na jeho strane nebola ani hostória, ani triezvy odhad. Keď Hitler rozpútal vojnu s Britániou a Francúzskom, nepripojilo sa k nemu Japonsku a najprv ani Taliansko. Preto Roosevelt nemal dôvod sa domnievať, že vojna medzi Japonskom a Spojenými štátmi presiahne konflikt medzi oboma krajinami. Pokračujeme záverečnou – 9. časťou článku mini série Pearl Harbor.

Zdroj: Wiki | topdesat

 

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov