Zaujímavosti

Kto je lepší v šéfovaní? Ženy alebo muži?

ženy

videní: 976

Tento korporátny svet býval miestom, kde existovala diskriminácia opačných pohlaví v spoločnosti, časom sa ale ženy stali rovnocennejšími. Stále však existuje určité myslenie, ktoré vytvára malý rozdiel medzi pracovnými schopnosťami mužského a ženského pohlavia.

Približne tretina mužov by radšej pracovala pre mužského šéfa. Je to sexistické? Samozrejme že je, ale pohlavie neurčuje naše schopnosti pri riadení ľudí ani talent pre komunikáciu. Väčšina z nás si nevyberá šéfa, no keby sme mali možnosť, mali by sme sa rozhodovať na základe ich schopností a osobnosti, a nie na základe sukne alebo kravaty. Pretože keď sa niekto správa ako idiot, je jedno, či ide o mužov alebo o ženy.

Kto je lepší v šéfovaní? Ženy alebo muži?

Stále sa opakuje, že vo vedúcich pozíciách v podnikaní je potrebných viac žien. To znamená, že ako spoločnosť už vieme, že existuje nespočetné množstvo štrukturálnych a kultúrnych problémov, ktoré bránia ženám v tom, aby to dotiahli na vyššiu úroveň. Či už ide o klasické škatuľkovanie, že žena musí byť doma a starať sa o domácnosť a deti, alebo o zrážanie sebavedomia, keď sa hovorí o tom, že ženy nedokážu byť lepšie ako muži.

Leah Sheppard zo Štátnej univerzity vo Washingtone, Dr. Maryam Kouchaki zo Severozápadnej univerzity a Dr. Ekaterina Netchaeva z univerzity Bocconi objavili v priebehu troch experimentov, že mnohí muži na podradených pozíciách sa cítia ohrození ženskými šéfkami a správajú sa k nim asertívnejšie, ako keby mali mužské vedenie. Ženy disponujú úplne inými kvalitami ako muži, a práve to ich robí výnimočnými. Sú vytrvalejšie, pracovne poctivejšie, flexibilnejšie, riešia problémy kolektívne, lepšie a trpezlivejšie načúvajú a väčšinou sú aj oveľa usilovnejšie. Preto je nesprávne vyžadovať od žien rovnaké spôsoby vedenia ako od mužov.

Kto je lepší v šéfovaní? Ženy alebo muži?

Zdá sa, že ženy sa obávajú, že budú vnímané ako slabé, ak nekonajú tak asertívne ako ich mužskí kolegovia. Vedia, že ak sa nebudú presadzovať, nedostanú takú podporu, pričom neustále riskujú, že budú označené za nenásytné a stanú sa obeťou nespravodlivého asertívneho správania. Za súčasného stavu musia byť ženy pri dosahovaní vyššej pozície oveľa priebojnejšie ako muži, ktorí súťažia o rovnakú pozíciu alebo pracujú na rovnakých pozíciách.

Len málo žien je zrodených pre vedúcu činnosť. Tie však vo výslednom efekte ďaleko prekonávajú rovnocenných mužov. Dokážu si ľahšie získať kolektív na svoju stranu, majú omnoho väčšiu podporu a ich podriadení sú v práci viac nasadení a prirodzene poslušní. Emotívne ženské prvky majú však aj svoje nevýhody. Veľmi často je to ich stotožnenie sa s riešeným problémom, čo pri neúspechu môže vyvolávať až hysterické reakcie.

 

Zdroj: Vice topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov