Zaujímavosti

Mechelenský incident: Zrútenie lietadla prevážajúceho tajné dokumenty. 1. diel

Mechelenský incident: Zrútenie lietadla prevážajúceho tajné dokumenty

videní: 970

Ak vás zaujíma história, konkrétne druhá svetová vojna, ste tu správne. Ak máte radi historické udalosti oplývajúce záhadami, ste tu ešte správnejšie. V rámci 4. dielneho článku s názvom Mechelenský incident, sa pozrieme na udalosť, ktorá sa stala 10. januára 1940, v momente, keď sa pri belgickom Vuchte zrútilo nemecké lietadlo.

Pilota doprevádzal pre neho neznámy pasažier Helmuth Reinerger. Ten prevážal prísne tajné dokumenty týkajúce sa  tzv. žltého prípadu (Fall Gelb), nacistických plánov chystaného obsadenia Holandska a Belgicka a útoku na Francúzsko. V dobe havárie bola celá operácia naplánovaná na 17. januára.

Po páde lietadla nemal ani jeden z dvoch mužov poňatia, kde sa nachádzajú. Pilot sa na to opýtal najbližšieho poľnohospodárskeho robotníka, a keď sa od neho dozvedel, že v Belgicku, zhrozil sa. Celý rozrušený bežal späť k vraku lietadla a hľadal aktovku. Mal v nej prísne tajné dokumenty, ktoré musel bezodkladne zničiť.

Poľnohospodársky pracovník to však zachytil. Zatiaľ čo sa Reiberger márne snažil dokumenty zničiť zapaľovačom od cigariet, pilot Hönmanns od lietadla odchádzal, aby odvrátil pozornosť od toho, čo robí jeho pasažier. Reinberger v zúfalej snahe dokumenty zničiť prišiel opäť za roľníkom a požiadal ho o zápalku. Potom sa ukryl do krovia, hromadu papierov položil na zem a skúšal ich zapáliť. Zabrániť mu t tom mali dvaja pohraniční, ktorí uvideli kúdeľ dymu a všimli si celú situáciu. Reinberger sa pokúsil utiecť, ale hraničiari vypálili dva varovné výstrely a chytili ho.

Oboch Nemcov zajali a zavreli na strážnici neďaleko Maasmechelenu. Po tom ich vypočúval dôstojník belgickej rozviedky a čiastočne obhorené dokumenty položil pred nich na stôl. Hönmanns, upozornený Reinbergerom na prvoradý význam materiálov, opäť skúšal odpútať pozornosť. Vyhovoril sa, že potrebuje ísť na toaletu. Zatiaľ čo vykonával potrebu, Reinberger schytil dokumenty a chcel ich zničiť v peci, stojacej neďaleko. Hodil ich do vnútra, ale keď chytil rozžeravené dvierka, spálil si prsty. Dôstojník, ktorý viedol výsluch, však papiere z pece pohotovo vytiahol a taktiež si popálil ruku. Hneď na to zhabané dokumenty odniesol do inej miestnosti, ktorú zamkol. Pokračujeme druhým dielom článku.

Zdroj: Wiki | topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov