Zaujímavosti

Vrany si môžu zapamätať tvoju tvár a môžu ťa nenávidieť

vrany

videní: 1.3K

Vrany sú známe svojou adaptáciou a inteligenciou. Okrem svojho zlovestného škrekotu sú tieto čierne vtáky skutočne fascinujúce stvorenia, ktoré patria medzi najinteligentnejšie na zemi.

Jedna vec, ktorá aj teba určite prekvapí je, že tieto vtáky nenechávajú odplatu na karmu. V skutočnosti sa zistilo, že vrany sú schopné zapamätať si tvoju tvár. Takže ak si mal niekedy nejakú potýčku s vranou, mal by si sa mať na pozore. Vrany majú tendenciu vracať útok!

Ako hovorí staré príslovie „Vrana k vrane sadá“ – a pre teba to znamená, že si ťa vrana nielen zapamätá, ale bude o tebe rozprávať svojej rodine a priateľom. V roku 2011 sa John Marzluff z Washingtonskej univerzity rozhodol túto zvláštnosť preštudovať. Zistenia štúdie odhalili, že vrany a ľudia zdieľajú jednu spoločnú vec a tou je to, že si dokážu spájať tváre ľudí s určitými pocitmi.

Vrany si môžu zapamätať tvoju tvár a môžu ťa nenávidieť

Vedci tiež prišli na to, že vrany si pamätajú tváre ľudí, ktorí im spravili niečo zlé a ak ich uvidia neskôr, môžu dokonca zvolať celú bandu na to, aby na nich zaútočili. Za tento pocit „pomsty“ môže oblasť mozgu, ktorá je zodpovedná za rozpoznávanie a vďaka tomu funguje ako mozog cicavcov. Keď teda spozorujú známu tvár, ich myseľ zareaguje podobne ako tá ľudská.

Veľa ľudí má s nimi aj dobré skúsenosti. „Nechali sme vranie rodiny na záhrade bez nášho zásahu viac ako 20 generácií a keď sa objavia, rozprávame sa s nimi. Každý rok rodičia prinesú svoje mláďatá na dvor, aby nám ich predstavili. Nikdy na nás neútočia, nevyjedajú zeleninu zo záhrady, ale naopak, odháňajú iných škodcov.”

Vrany si môžu zapamätať tvoju tvár a môžu ťa nenávidieť

Štúdia je podrobne opísaná v zborníku Národnej akadémie vied. Pri kŕmení a starostlivosti o vtáky v zajatí ich mozgová aktivita naznačuje, že vtáky považujú svojich chovateľov za sociálnych partnerov, ktorých sa netreba báť. Ak sa dokážu naučiť, komu sa treba vyhnúť a koho sa netreba báť, je to pre nich oveľa jednoduchšie, ako sa neustále plížiť so strachom.

 

Zdroj: healthyfoodhouse topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov