Zaujímavosti

Admirál Canaris ako dvojitý agent? 4. časť

canaris

videní: 4.3K

Napriek tomu, že sa Heydrich s Canarisom priatelili, Heydrich nadobudol podozrenie, že admirál nie je úplne oddaný veci nacizmu, ako by skrz svoju funkciu mal byť. Keď bol Heydrich v roku 1942 preložený do Prahy, českí odbojári spolčení s britskou spravodajskou službou ho zavraždili. Podieľal sa Canaris nejakým spôsobom na plánovaní atentátu? Heydrichova smrť z admirála určite striasla tlak a od tej chvíle mohol nerušene pokračovať vo svojej činnosti ešte dva roky.

Po nepodarenom atentáte v júli 1944 rastúce podozrenia voči Canarisovi prerástli v istotu. Spoločne s Osterom bol zatknutý až na konci roku. Gestalo ich odvlieklo do budovy v Prinz-Albrecht-Straße a ukrutne mučilo. Vo februári 1945 Canarisa a niekoľkých jeho spoločníkov poslali z vyšetrovacej väzby do koncentračného tábora Flossenburg. 9. apríla 1945 ich nacisti obesili.

U spoluväzňa, ktorý prežil, bývalého riaditeľa dánskej vojenskej rozviedky, Canaril zanechal odkaz na rozlúčku. Bolo v ňom napísané: „Neurobil som nič proti Nemecku. Ak prežiješ, povedz to mojej žene.“

Tento epitaf Canarisa úplne vystihuje. Z celého srdca nenávidel nacizmus a Hitlera a ako Nemec považoval za svoju vlasteneckú povinnosť vodcu zabiť. Vlastenectvo pre neho neznamenalo slepo počúvať svojho vodcu, ale pokúsiť sa krajinu zachrániť a to zvrhnutím zločinného vodcu a režim, ktorý nastolil.

Označovať Canarisa za dvojitého agenta je rovnako povrchné a zavádzajúce zjednodušenie, ako ho nazývať zradcom. Ťažila ho morálna dilema a veril, že krajinu, ktorú miluje, môže zachrániť jedine likvidáciou Hitlera a nacistov. V priebehu trvalého a účelného odporu voči nacistom musel vykonávať činy, ktoré by ho za normálnych okolností ani nenapadli. Mal pocit, že keď sa obracia proti vedeniu národa, slúži vyššiemu cieľu – tomu mravnému, a z historického hľadiska sa zdá nemožné s jeho hodnotením situácie nesúhlasiť. Hitler bol z jeho pohľadu úchylný človek, ktorý vrhol Nemecko a svet do temnej priepasti. Iba jeho smrť a zvrhnutie vtedajšieho režimu mohli Nemecku vrátiť morálne miesto medzi ostatnými krajinami sveta.

Zdroj: historyweb topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov