TOP 10

10 vecí, s ktorými sa stretnete len v Japonsku, aj keď cestujete po celom svete

Japonsku

videní: 1.2K

Do nášho života vstúpili aj prvky japonskej kultúry: mnohí Slováci sledujú anime a drámy, jedia sushi a rezance. Japonsku nemožno odolať. Aj taká „populárna zábava“ ako karaoke bola kedysi prinesená k nám a dnes je ťažké uveriť, že to vymysleli Japonci. Existujú však veci, ktoré dodnes zostávajú zvláštne len pre krajinu vychádzajúceho slnka.

1.

Ak vidíte zeleného panáčika, musíte prejsť cez cestu – toto pravidlo sme sa dozvedeli už v detstve. Ale na niektorých prechodoch v Japonsku majú chodci namiesto panáčikov králika Miffi – hrdinka detských kníh holandského umelca Dicka Bruna. Ako sa táto postava presunula do japonskej kultúry? Odpoveď je jednoduchá: Miffi pripomenula Japoncom Hello Kitty – „tvár“ ázijskej značky rovnakého mena.

2.

Predajné automaty už dlho nie sú niečím nezvyčajným, sme zvyknutí na nákup kávy a občerstvenia v nich. V Japonsku sa však populárny stroj používa aj na predaj spodného prádlači plaviek. Prepracovaný mechanizmus vám umožňuje zvoliť požadovanú veľkosť prostredníctvom ovládacieho panela. A čo je najdôležitejšie, nezažijete žiadny rozruch – nákup trvá niekoľko sekúnd. Snáď jedinou nevýhodou systému je neschopnosť vyskúšať si výrobok. Nezostáva nám nič iné len dúfať, že Japonky svoje miery ovládajú dokonale.

3.

Sme zvyknutí na veľkolepé posedenie na stoličkách v miestnych kaviarňach a baroch. Japonci sa však tradične usilujú o vysokú úroveň pohodlia, nech sú kdekoľvek. Preto sú stoličky v japonských stravovacích zariadeniach skôr ako ležadlá. Medzi Európanmi sa tento kus nábytku nazýva izakaya- ako bar s rovnakým názvom, v ktorom nájdete nízke stoličky.

4.

Na zmiernenie stresu a zbavenie sa bolesti hlavy často používame bod masér, populárno známy ako “goosebump”. Toto zariadenie sa je nijak zložité. V Japonsku je ale viac kreatívna a „lenivejšia“ verzia – elektrické masážne prístroje vo forme farebných chobotníc.

5.

Na Slovensku poznáme názov Pringles, pretože čipsy patria k obžive nášho národa. V Japonsku sa ale pod touto značkou vyrábajú instantné rezance, ako napríklad „Doshirak“, ktorý je nám známy.

6.

Bežná vec pre nás je ísť do najbližšej kaviarne na šálku kávy alebo sedieť osamote pri stole v čase obeda. V japonskej kaviarni ale na osamelých návštevníkov čakajú plyšový Moomins, keďže podľa ich slov nikto nechce byť sám.

7.

Väčšina kávovarov po celom svete je podobná: všetci majú niekoľko tlačidiel na výber nápoja a tradičných pohárov. V Japonsku získava popularitu rovnaká služba, ktorá vám umožňuje objednať si kávu v špeciálnom poslíčkovi a vyzdvihnúť ju z bunky v stanovenom čase. Namiesto pohárov sú tu fľaše s farebnými etiketami, z ktorých si môžete vybrať.

8.

Kto z nás v živote neochutnal želé alebo keksíky v podobe zvieratiek? V detstve sme iba premýšľali, či by sme mohli vytiahnuť krokodíla alebo korytnačku. Alebo možno hrocha? A v Japonsku sa podobná pochúťka vyrába vo forme Pokemon.

9.

Pre Vianoce a Nový rok je všeobecnou povinnosťou pripraviť elegantný stôl a uvariť slávnostné jedlo – to je to, čo odlišuje oslavu od každodenného jedla. V Japonsku sa s takýmito sviatkami zaobchádza rozdielne: na vianočný večer si radi objednajú kurča z  KFC, ktorý nahrádza tradičný vianočný moriak či pre nás večného kapra.

10.

Ak často jete sushi, možno ste si všimli, že ryža často odpadá z rýb, len čo si pochutnáte na lahôdke s paličkami. V Japonsku však takýto problém neexistuje a záležitosť je v špeciálnom recepte: ryža sa mieša s omáčkou, ktorá sa skladá z ryžového octu, cukru a soli.

Zdroj: Adme.rutopdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov