Zaujímavosti

Život a smrť Rudolfa Hessa: Vysvetlenie a oficiálna verzia. 8. časť

Rudolfa Hessa

videní: 1.2K

Niet pochýb o tom, že britská spravodajská služba Burckhardta a Haushofera využila, možno ako dezinformačný kanál. Taktiež sa chcela dozvedieť prípadné informácie, ktorí by prostredníci vedeli predať ďalej. Ťažko sa však stotožňujeme s myšlienkou, že MI6 zámerne vylákala Hessa do Británie. Aký by mala motív? Ak by ho Briti uväznili, čo by z toho mali?

Britská vláda nedokázala z Hessovho zajatia nič vyťažiť ani propagandisticky. Krátko obdobie, keď bol stredobodom pozornosti, vystriedal úplny nezáujem tlače. Keď sa o jeho zatknutí dozvedel Churchill, reagoval takto: „Hess Nehess, ja sa budem pozerať na bratov Marxovcov.“ To ukazuje, ako malý význam udalosti prisudzoval. Ak vezmeme do úvahy všetky dôkazy, aj keď sa MI6 snažila Hessa využiť inými spôsobmi, je veľmi nepravdepodobné, že by ho Briti do Spojeného kráľovstva úmyselne vylákali.

Napriek všetkým prekážkam a nepravdepodobnosť zostáva najvierohodnejším dôkazom „oficiálna“ verzia Hessovho letu. Konal na základe vlastnej iniciatívy, veril, že by sa mu mohlo podariť uzatvoriť s Britániou mierovú zmluvu. Určite nepočítal s tým, že bude hneď po prílete zatknutý, ale predstavoval si, že sa k nemu budú Briti chovať ako ku poslovi nemeckej vlády a dostane diplomatickú imunitu. Namiesto toho s ním zachádzali ako s vojnovým zajatcom a zvyšok života strávil vo väzení.

Napriek tomu MI6 Hessa možno Burckhardtovým a haushoferovým prostredníctvom schválne uviedla do omylu, tak aby precenil silu britského odporu voči vojne, letieť do Británie sa rozhodol on sám v zúfalej túžbe dosiahnuť mier. Ako sa zdá, všetky teórie o spiknutí okolo tejto udalosti s konečnou platnosťou zlyhávajú.

Poslednou záhadou v Hessovom prípade je jeho smrť. Dňa 17. augusta 1987, vo veku 93 rokov, sa v spandauskom väzení údajne obesil. V tejto životnej etape sa sotva udržal na nohách či chodil, nie to aby bol schopný si zaviazať šnúrky. Ale o tom v záverečnej – v poradí 9. časti článku našej mini série.

Zdroj: securitymagazintopdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov