TOP 10

Komu zo slávnych boli tragicky osudné rýchle autá?

autá

videní: 1.4K

Boli mladí, krásni, talentovaní a davy fanúšikov ich verne milovali a obdivovali. Ich bohatstvo im umožňovalo život v prepychových domoch, navštevovanie luxusných destinácií a riadenie tých najlepších áut. Práve autá vzbudzujúce závisť závratnými číslami svojich tachometrov sa im stali osudné. Kto zo slávnych predčasne zomrel vinou tragickej automobilovej havárie?

James Dean (24) – Porsche 550 Spyder

Jeden z najtalentovanejších hercov svojej doby. Okrem nadania mu bola daná do vienka charizma, sexappeal a chlapčenská podmanivosť. Postava Jima Starka, ktorú stvárnil v kultovom filme Rebel bez príčiny (Rebel Without a Cause) z neho urobila symbol búriacej sa mladej generácie a predurčovala mu hviezdnu budúcnosť. Tá však bola zúfalo krátka!

autá

Jeho filmová kariéra bola násilne ukončená už 30. septembra 1955, kedy sa vášnivý dvadsaťštyriročný pretekár James Dean vo svojom vozidla Porsche 550 Spyder, ktorého familiárne nazýval “malý pankhart” chystal na automobilové preteky v kalifornskom Salinas. Na ceste 46 sa neskoro popoludní čelne zrazil s vozidlom Ford Tudor. Jeho vodič – dvadsaťročný mladík – kvôli objemnosti svojho auta utrpel len drobné poranenia. James Dean také šťastie nemal, krátko po prevezení do nemocnice podľahol mnohopočetným zraneniam.

Policajná správa nakoniec vinníka neurčila. Ako príčina toho, že sa autá zrazili, bolo uvedené slnko, ktoré vodiča v osudový okamih oslepilo. Očití svedkovia však viedli, že hercovo vozidlo sa po ceste rútil neprimerane vysokou rýchlosťou.

Grace Kelly (52) – Rover P6 3500

13. septembra roku 1982 sa kňažná Grace vracala so svojou sedemnásťročnou dcérou Stephaniou z vidieckeho sídla Roc Angel domov. Do malého kniežatstva na juhu Francúzska. Do Monaka, ktorému bola predtým úspešná hollywoodska hviezda už 26 rokov milovanou a oddanou kňažnou. Poslednú zákrutu pred Monte Carlom však jej Rover P6 nezvládol a zrútil sa z 37-metrového zrázu. Podľa lekárov za túto fatálnu nehodu mohla mŕtvica, ktorá Grace postihla na najmenej vhodnom mieste – v strmých zákrutách smerujúcich k monackému palácu. Kňažná stratila nad vozidlom kontrolu a ani ona, ani jej najmladšia dcéra nemohli skaze nijako zabrániť.

Obe boli s vážnymi zraneniami okamžite prevezené do nemocnice. Tam už lekári len smutne konštatovali, že Grace má vážne poranenia mozgu, hrudníka a viacnásobné zlomeniny. Nasledujúci deň o 22:55 dal jej manžel knieža Rainier z dôvodov stavu, ktorý vylučoval akékoľvek zlepšenie a nebol tak zlučiteľný so životom, svoju životnú lásku odpojiť od prístrojov. Stephanie okrem doživotnej psychickej traumy utrpela otras mozgu, viacnásobné zlomeniny krčných stavcov, rebier a kľúčnej kosti, čo jej neumožňovalo zúčastniť sa pohrebu svojej matky. Ten sa uskutočnil 18. septembra za účasti viac ako 400 účastníkov z radov význačných osobností spoločenského života. S jednou z najkrajších herečiek a najmilovanejších panovníčok sa prišiel naposledy rozlúčiť Cary Grant, Nancy Reagan či princezná Diana, ktorú o 15 rokov neskôr čakal podobne tragický osud.

Paul Walker (40) – Porsche Carrera GT

Rýchle autá boli jeho osud. Pohľadný sympatický herec sa preslávil vďaka kultovým filmom Rýchlo a zbesilo (Fast and Furious), kde hrajú prím tie najluxusnejšie a najrýchlejšie vozidlá sveta. On sám na filmovom plátne s prehľadom zvládal podmanenie stoviek nadupaných koní pod kapotou. V osudný deň, 30. novembra 2015, ale neriadil, svoj život zveril do rúk kamaráta Rogera Rodasa, profesionálneho jazdca. V červenom Porsche Carrera GT spoločne mierili na charitatívnu akciu organizácie Reach Out Worldwide. Asi hodinu cesty od Los Angeles auto narazilo do stromu, otočilo sa o 180 stupňov a vzápätí explodovalo. Walker ani vodič vozidla nemali žiadnu šancu na prežitie. Hoci sa hercova dcéra Meadow zo smrti svojho slávneho otca pokúšala viniť automobilku Porsche s odôvodnením, že tieto autá mali problémy so stabilitou, experti za dôvod tragickej nehody označili neprimeranú rýchlosť (V úseku, kde bola povolená 70 km / h sa auto rútilo dvojnásobnou rýchlosťou) a následkom toho nezvládnuté riadenie.

Nech už bol dôvod akýkoľvek, Paula Walkera to fanúšikom a rodine nevráti. Ako spomienku na charizmatického herca sa každý rok v deň výročia jeho predčasnej smrti schádzajú na Huntingtonskej pláži v Kalifornii, kde modrooký fešák tak rád surfoval.

Princezna Diana (36) – Mercedes triedy S

Ani princezná Diana v tragický deň neriadila. Najsmutnejšie na tejto úplne zbytočnej smrti je, že ju zavinil ľudský hyenismus a trestuhodná neprofesionalita vodiča Henriho Paula. Ten v sobotu večer zasadol za volant čierneho Mercedesu, aby z hotela Ritz odviezol svojho zamestnávateľa egyptského milionára Dodi Al Fayeda a jeho novú lásku. Tou nebol nikto iný, než jedna z najfotografovanejších žien sveta – Diana, princezná z Walesu. Hoci sa ohľadom tejto najprepieranejšej tragickej nehody vzápätí vyrojil rad konšpiračných teórií, fakty sú zrejmé.

Posledný prázdninový deň roka 1997 Diana a Dodi Al Fayed v snahe uniknúť pred hordou senzáciechtivých paparazzi, ktorí túžili po čo najdetailnejšej snímke slávneho páru, odchádzajú parížskymi ulicami s novinármi a fotografmi v pätách. Pri prejazde tunelom však vodič nezvláda neprimerane vysokú rýchlosť vozidla a naráža do steny. Všetci traja pasažieri sú na mieste mŕtvi. Vodičovi bol potom v krvi nameraný alkohol – dvojnásobné množstvo, než aké povoľujú francúzskej zákony. Keď sa vtedy Briti prebúdzali pred necelými dvadsiatimi dvoma rokmi do nedeľného rána, všetky médiá hlásali len jednu, ťažko uveriteľnú správu – milovaná kráľovná ľudských sŕdc je mŕtva.

Falco (41) – Mitsubishi Pajero

Rock Me Amadeus, Jeanny, Der Kommisar. Málokoho pri týchto nesmrteľných hitoch neprepadne nostalgia a smútok. Ľútosť nad tým, že ich autor – rakúsky spevák Falco – už žiadny podobný song, ktorý by si notovali ľudia po celom svete, nezloží. 13 dní pred jeho 41. narodeninami zmietol jeho vozidlo Mitsubishi Pajero linkový autobus. Stalo sa to 6. februára 1998 pri vychádzaní z parkoviska na hlavnej ceste v meste Puerto Plata v Dominikánskej republike, kde spevák, považovaný za najslávnejšieho európskeho speváka, plánoval svoj comeback. Vlastným menom Johann Hölzel si dokázal podmaniť Ameriku, hoci spieval v nemčine, za svoju kariéru predal 20 miliónov albumov, čo z neho urobilo najpredávanejšieho rakúskeho speváka.

Ako mrazivo znejú slová jeho piesne Coming Home pri predstave, že sa do svojej domoviny vrátil, aby bol pochovaný na Ústrednom viedenskom cintoríne, kam sa s ním prišlo naposledy rozlúčiť viac než 4-tisíc ľudí.

Zdroj: Discovery topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov