Zaujímavosti

Život a smrť Rudolfa Hessa: Väzenie a pravý a nepravý Hess. 5. časť

Rudolfa Hessa

videní: 5.2K

V protiklade k dôkazom je taktiež myšlienka, že Hitler o Hessovom lete vedel a schválil ho. Vodcu to zaskočilo, zúril a vyvodil z toho – a možno správne -, že sa Hess zbláznil. Pokiaľ Hessovi pri nepodarenom výlete niekto pomáhal, určite to nebol Hitler. Poďme spoločne na piatu časť článku z mini série s názvom Život a smrť Rudolfa Hessa.

Prijateľnejšie sú ostatné dve teórie. Hess emigroval do Británie, alebo že ho tam vylákala britská spravodajská rozviedka. Hessom otriaslo násilie páchané v roku 1938 na Židoch a ako idealistovi sa mu priečilo, ako jeho súkmeňovci zneužívajú moc k tomu, aby sa obohacovali. Okrem toho mohol prinajmenšom vytušiť, že sa chystá invázia do Ruska, alebo si o tom hoci len vypočuť rozhovor, a veril, že to bude znamenať koniec národného socializmu. Všetky tieto faktory pravdepodobne zohrali svoju úlohu, rovnako ako to, že bol medzi čelnými predstaviteľmi stále viac a viac vytláčaný na okraj. Možno sa rozhodol z vlasti utiecť.

Avšak nemáme žiaden faktický dôkaz, že jeho let do Británie bol vedomý útek. A aj ak by bol, Briti by ho uväznili za vojnový zločin. Hess a Speer sa ako spoluväzni v Spandau často bavili a Speer smeroval reč aj na let do Británie. Prepustený bol až v roku 1966 a za celú tu dobu vraj Hess ani jedenkrát nepovedal, že letel do Británie s úmyslom prebehnúť na druhú stranu, takže po zrelej úvahe musíme aj túto možnosť zavrhnúť.

Ostávajú už len dve možné vysvetlenia. Jedným je „oficiálna“ verzia, že Hess išiel na vlastnú päsť s vierou, že by mohol využiť domnelý osobný vplyv vďaka britským prostredníkom, ktorí pred vojnou s nacistami sympatizovali. Druhým vysvetlením je predstava, že britská spravodajská služba vymyslela plán a vylákala ho do paste. Pokračujeme v poradí šiestym článkom z mini série.

Zdroj: securitymagazintopdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov