II. svetová vojna

Kým bol zostrelený vojnový pilot Douglas Bader?

Kým bol zostrelený vojnový pilot Douglas Bader?

videní: 1.5K

Douglas Bader patril k najslávnejším pilotom RAF druhej svetovej vojny. Pripisuje sa mu 22 víťazstiev, šesť nepodložených a 4 zdieľané. Okrem toho poškodil dokopy 11 nemeckých lietadiel.

Do RAF narukoval v roku 1928 a dva roky potom bol menovaný ako dôstojník. V roku 1931 havaroval, prišiel o obe nohy a po uzdravení sa požiadal o návrat do služby do letectva, avšak žiadosť bola zamietnutá a lekári ho poslali do výslužby. Akonáhle však vypukla druhá svetová vojna, bol naspäť v RAF a mohol opäť slúžiť ako pilot. Behom ústupu z Dunkerqu zaznamenal prvé vzdušné víťazstvo. Potom sa významnou mierou zapojil do bitky o Britániu.

V roku 1941 sa katapultoval nad Francúzskom a padol do zajatia. Zvyšok vojny strávil medzi vojnovými zajatcami. V zajatí sa niekoľkokrát pokúsil o útek a bol prevelený na zámok Colditz, odkiaľ údajne nebolo úniku. Niekoľkým zajatcom sa odtiaľ síce predsa len podarilo uniknúť, ale Bader k nim nepatril. Oslobodený bol až v roku 1945.

Domnieval sa, že sa jeho lietadlo vo vzduchu nad Francúzskom zrazilo s Messerschmittom Bf 109. Po kolízii mal zadnú plochu a trup poškodený tak, že ho už nešlo opraviť, a rýchlo strácal výšku. Chcel vyskočiť s padákom, ale zabránila mu v tom protéza. Nakoniec sa mu ju podarilo vyprostiť a padák otvoriť. Akonáhle pristál na zemi, zahliadol, ako okolo neho prelietava Bf 109.

Podľa nemeckej dokumentácie sa však žiadny podobný typ lietadla ako bolo Bf 109 na zrážke nepodieľal, a napriek tomu že si v ten deň dvaja nemeckí piloti robili nárok na víťazstvo, ani jeden neudal podrobnosti o strete s Baderom.

Nedávne skúmanie naznačilo, že Bader stratil kontakt so svojou letkou a asi ho zostrelil niekto z vlastných pilotov. Kapitán Casson zo 616. letky tvrdil, že zostrelil Bf 109 a videl, ako mu odpadáva zadná plocha a pilot vyskakuje padákom. Uvedomil si, že si musel Baderové lietadlo spliesť s nemeckým a zostreliť ho.

Baderov Spitfire sa nenašiel. Má sa za to, že sa roztrieštil, čo potvrdili francúzsku očití svedkovia, ktorí pozorovali, ako sa lietadlo po dopade rozpadáva na kusy.

Zdroj: Wiki | topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov