II. svetová vojna

Let Nemcov do New Yorku a Michiganu 2. časť

let

videní: 1.3K

Pokračujeme druhou časťou článku z našej mini série. Existovala vôbec nejaká Anna Kreislingová? Ako ukazujú záznamy z druhej svetovej vojny, nacisti neposielali ženy do bojových lietadiel. Keďže neexistujú písomne doložené dôkazy o jej kariére ako skúšobnej pilotky, nie to ešte stíhacej, nemôžeme legendy o tom, ako bojovala pri Stalingrade, brať nekriticky vážne. Ďalšie námietky proti popísanému letu v prvej časti našej mini série vychádzajú z možností Ju-390. Podľa odporcov lietadlo nemohlo absolvovať 29 000 kilometrov bez doplnenia paliva. Mohlo doletieť napríklad na Newfoundland, ale ďalej určite nie.

Ďalšie výhrady sa zakladajú na skutočnosti, že existuje viac verzií príbehu. V jednej lietadlo odštartovalo 27. augusta 1943 a letelo z Nórska do Michiganu a New Yorku. Iná túto udalosť datuje do januára 1944 a let sa údajne uskutočnil z Mont de Marsan pri Bordeaux vo Francúzsku iba do New Yorku. O fotografovaní tovární v Michigane nie je žiadna zmienka.

Kritici rovnako poukazujú na to, že autori legendy o Anne Kreislingovej čerpali z iného zdroja, a síce Jima Newsoma. To je síce možno pravda, pokiaľ ide o jej údajnú úlohu v akcii, ale let naprieč Atlantickým oceánom si Newsom nevymyslel od začiatku do konca.

Prvý verejná správa o nemeckom lete do Ameriky sa objavila vo vydaní RAF Flying Review z novembra 1955. Píše sa tam, že dve lietadlá Ju- 390 leteli do USA a hodinu krúžili nad mestom New York. Potom v marci 1956 jeden dôstojník RAF v časopise citoval výpovede, ktoré existenciu letu podporili.

V júni 1944 sa britská spravodajská služba od niekoľkých nemeckých vojnových zajatcov dozvedela, že Ju- 390 podnikol prieskumný let na sever od New Yorku. Dve správy z augusta 1944 citovali vojnových zajatcov, že lietadlá Ju- 390 vraj fotografovali pobrežie Long Islandu.

Ďalším zdrojom je článok v čísle Air Progress za november a december 1965. Aj o ňom v tretej časti článku s názvom Let Nemcov do New Yorku a Michiganu.

Zdroj: Wiki topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov