Zaujímavosti

Croissant a jeho história, odkiaľ sak nám dostal?

croissant

videní: 3.0K

Croissant – rožok z lístkového cesta jedol už snáď každý, kto má k nemu prístup. Odkiaľ sa tu ale vzal a aký je jeho životný príbeh?

Za duchovného predchodcu croissantu je považovaný Kipferl. Ide o sladké pečivo vyvaľkané do tvaru polmesiaca, ale na rozdiel od croissantu má hladký povrch a je plnený orechmi alebo niečím podobným. Ide o hustejšie cesto, ktoré nemá takú typickú lámavú štruktúru. História Kipferl sa tiahne až do 13. storočia, ale v oficiálnych záznamoch sa vedie až od 16. Storočia ako maškrta k raňajkám.

Prvý recept na croissant pochádza z 19. Storočia z Paríža. Podľa legendy je ale jeho pôvod viac symbolický, ako sa na prvý pohľad mohlo zdať. Po bitke s Turkami, ktorá sa udiala vo Viedni, ho začali piecť viedenskí pekári.

Spojenci Turkov porazili a na oslavu tohto úspechu začali pekári piecť rožok v tvare tureckého polmesiaca. Ak by sme to brali z opačnej strany, v tureckých táboroch našli obrancovia Viedne kávu, ale zdala sa im na pitie príliš horká. Tak si ju vylepšili mliekom a cukrom a voilá – vzniklo capuccino.

V podstate je vznik tohto, dnes už pomerne známeho pokrmu, opradený mnohými legendami a mýtmi. Aj keď sa objavujú všelijaké možné dokumenty o podobných rožkoch, croissant je oficiálne sám sebou až od 19. Storočia.

Hoci croissant nie je pôvodne francúzske pečivo, začali ho tam v pekárňach vo veľkom piecť už v roku 1920, kedy sa jeho recept zdokonalil a tvar získal svoj identický vzhľad. A v tejto podobe si ho vychutnávame dodnes.

V druhej časti 20. Storočia vzal potravinársky priemysel túto pochúťku útokom a začal ju spracovávať do mrazenej polotovarovej formy po celom Francúzsku. Do Ameriky sa dostali až v roku 1981, kedy ho obchodné reťazce spravili slávnym. Keď ho neskôr začali plniť rôznymi príchuťami, mäsom si párkami, dokonca aj New York Times mu venoval pozornosť s titulkom Americanization of the croissant had begun.

Ak ste ho teda doteraz považovali za čisto francúzsku delikatesu ku kávičke, zrejme sa už naňho nepozriete nikdy rovnakými očami. Je to ako keby ste zistili, že Mozartove gule vlastne nie sú z Rakúska, ale vymysleli ich bratia z Ruska.

Zdroj: justfunfactstopdesat

  

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov