Zaujímavosti

Rúška na tvár a latexové rukavice sú novým environmentálnym problémom


videní: 1.2K

Pandémia Covid-19 dala našej planéte dočasnú možnosť dýchať, keďže sa počas tejto doby znížili emisie skleníkových plynov. Rovnako sme ale vytvorili novú environmentálnu pohromu – pláže plné latexových rukavíc a kanály upchaté rúškami na tvár.

Niekoľko organizácií vyjadrilo obavy, že oceány, rieky a kanalizácie sú čoraz viac zaplavené jednorázovými rúškami na tvár, latexovými rukavicami, fľašami na dezinfekciu a inými nerecyklovateľnými osobnými ochrannými prostriedkami.

Face Mask, Covid-19, Epidemic, Quarantine, Karantény

Francúzska skupina na ochranu oceánov Opération Mer Propre pravidelne dokumentuje svoju činnosť zameranú na čistenie oceánov na sociálnych médiách a uvádza, že v Stredozemnom mori zaznamenala najmä viac OOP (osobných ochranných pomôcok). Je to len začiatok a ak sa prístup ľudí nezmení, zasiahne nás to ako skutočná ekologická katastrofa.

„Popáleniny“ necíti iba Európa alebo prírodné prostredie. Viaceré mestské úrady v USA informovali o tom, že kanalizácie a čerpacie stanice zrážkových vôd sa upchávajú maskami na tvár a gumenými rukavicami. Ľudia tam zrejme netušia, že takýto odpad do toaliet nepatrí.

Aj keď zatiaľ nie sú k dispozícii žiadne údaje o rozsahu problému, agentúra  Associated Press kontaktovala 15 mestských úradov v USA a všetky uviedli, že od začiatku pandémie mali podstatne viac problémov s upchávaním kanalizácie a odtoku. Môže to súvisieť s ľuďmi, ktorí splachujú OOP, alebo by to mohlo byť spôsobené tým, že ľudia prirovnali tieto alternatívy k toaletným tkanivám pri panickom nákupe, a tak zhodnotili, že patria do záchodu.

Vzhľadom na tento problém so znečistením vydala americká agentúra na ochranu životného prostredia vyhlásenie, v ktorom hovorí občanom, aby riadne nakladali s OOP. Medzi rady patrí nevkladanie použitých dezinfekčných utierok, rukavíc, masiek, OOP alebo iného lekárskeho odpadu do recyklačných nádob, pretože by mohli byť kontaminované patogénmi a považujú sa za zdravotné riziko. Malo by byť tiež samozrejmé, že odpadky OOP sú hrubé, neprimerané a nebezpečné, takže ak si na verejnosti, musíš použitý OOP bezpečne vložiť do vhodného všeobecného odpadu.

Zdroj: iflscience topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov