Zaujímavosti

Paleontológovia zistili, že najnebezpečnejšie miesto v dejinách Zeme bola Sahara


videní: 1.5K

Podľa nového dokumentu bola dlho známym, no málo študovaným ložiskom kriedového kameňa. Reč je o púšti Sahara, ktorá je viac ako len pohrebisko pre dinosaurov.

Oblasť Kem Kem (Sahara) vo východnom Maroku by tiež mohla byť hlavným kandidátom na najnebezpečnejšie miesto a čas, kde prehistorické tvory Zeme trávili svoje obľúbené chvíle. Dokazujú to fosílne nálezy, na základe ktorých tu vládla obrovská prevaha veľkých mäsožravcov.

Paleontológovia zistili, že najnebezpečnejšie miesto v dejinách Zeme bola Sahara

Paleontológ Ibrahim Nizar z University of Detroit Mercy a jeho tím preskúmali množstvo fosílnych dôkazov pochádzajúcich z tohto miesta. Predtým sa nazývalo Kem Kem – fosílne ložisko starých vrstiev, ktoré sa nachádza na okraji púšte Sahara. Existencia a význam miesta je už dlho známa nielen paleontológom, ale aj komerčným lovcom fosílii. To znamená, že drancované zvyšky mnohých z týchto starodávnych dinosaurov, plazov a iných tvorov, sú teraz roztrúsené po celom svete v súkromných zbierkach.

Toto rozdeľovanie izolovaných fosílií znamená, že nám chýba konsolidovaný prehľad toho, čo fosílne skupiny Kem Kem skutočne predstavujú. Ibrahim a ďalší vedci sa tento chaos pokúsili napraviť novou analýzou, ktorá zahŕňala návštevy zbierok na niekoľkých kontinentoch. Ide o najkomplexnejšiu prácu na fosílnych stavovcov zo Sahary za takmer storočie.  Poslednú významnú prácu publikoval ešte v roku 1936 slávny nemecký paleontológ Ernst Freiherr Stromer von Reichenbach.

Paleontológovia zistili, že najnebezpečnejšie miesto v dejinách Zeme bola Sahara

V oblasti Sahary sa pred 100 miliónmi rokov nachádzal rozsiahly riečny systém, ktorý obývalo mnoho rôznych druhov vodných aj suchozemských živočíchov. Medzi druhmi z nálezísk v Kem Kem boli napríklad tri z najväčších známych druhov dinosaurov na svete vrátane Carcharodontosaura, ktorý mal obrovské čeľuste s dlhými pílkovitými zubami a dorastal do dĺžky viac ako osem metrov, či zhruba rovnako dlhého Deltadromeusa s dlhými štíhlymi zadnými končatinami. Aj napriek prevahe takýchto mäsožravcov stále bolo čo jesť. V čase, keď sa tieto dinosaury potulovali po saharskej púšti, boli vďaka riečnemu systému bohato zásobené rybami a inými morskými živočíchmi. Štúdia, ktorá vyšla v žurnále ZooKeys, podľa Ibrahima „poskytuje okno do afrického veku dinosaurov“.

 

Zdroj: sciencealert topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov