Zaujímavosti

Ako sa dostávajú nové slová do slovníka? Nie je to až taká záhada…

nové slová

videní: 956

Odkiaľ pochádzajú nové slová a ako sa transformujú z hovorových na oficiálne? Nové slová sa musia šíriť v kultúre, aby sa dostali do slovníka. Musia sa používať a chápať.

Nové slová majú oveľa väčšiu šancu na pridanie do slovníka, ak ich uvidíte v tlačenej forme alebo ich budete počuť v nejakom rozhovore. Je to vlastne práca na plný úväzok, pri ktorej sa zisťuje populárna komunikácia, aby sa zistilo, aké nové slová sa objavujú v našej ľudovej reči.

Knihy, Čítanie, Stránky, Učebnice, Slová, Čítanie Kníh

Podľa Merriam-Webstera, najznámejšieho amerického slovníka, ktorý vyšiel prvýkrát v roku 1806, editori slovníkov aktívne čítajú všetko možné a hľadajú nové zmeny. Inšpirovalo Vás to k tomu, aby ste znova nazreli do slovníka, ktorý je starší ako naša republika?

Čo je lexikograf a čo je jeho práca?

Mohli by sme ho nazvať aj logofilom, ktorý má vášeň pre slová. Ak si aj vy idete na slovách, práca lexikológa by mohla byť tou pravou pre vás. Lexikografi rozhodujú, ktoré slová sa zahrnú do slovníka a robia tak čítaním v rôznych odvetviach a disciplínach. Rozhodujú však aj o tom, v ktorých slangových podmienkach je to možné.

Koľko slov sa každý rok pridáva do slovníka?

Slovníky môžu niekedy získať viac ako 1000 slov ročne. Možno sa to nezdá ako veľké číslo, ale človek by si myslel že pokiaľ nenájdeme nejaký nový výmysel, tak žiadne nové slová nemajú ako vzniknúť. Keď lexikograf rozhodne, že nejaké slovo zaradia do slovníka, napíšu novú definíciu.

Font, Vedenie Sada, Typografie, Gutenberg, Listy

Niektoré existujúce slová tiež získavajú ďalšie významy a zvyčajne existujú tisíce verzií. Slovník prebieha neustále sa vyvíjajúcim procesom, rovnako ako jazyk, ktorý popisuje a definuje. Napríklad slovo vrchol sa v poslednom čase zmenilo na označenie ostrej reakcie, na vrchol popularity alebo aj špicatý koniec. A občas aj falošné slová skončia v slovníku omylom.

Čo ak máte slovo, ktoré by ste chceli zaradiť do slovníka?

Ak si myslíte, že máte slovo, ktoré by sa hodilo do slovníku zahrnúť, mali by ste sa spojiť s lexikografom a navrhnúť definíciu. Slovo však musí byť dosť populárne a musí ho používať viac ľudí ako len vy a vaši priatelia. Musí mať rozšírené, časté a zmysluplné používanie. Napríklad, skratka OMG bola pridaná do slovníku v roku 2009, čo je 15 rokov odkedy ho lexikografi začali používať.

Zdroj: rd.com | topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov