II. svetová vojna

Záhada nacistických pokladov: Kde sa nachádza lup? 1. časť

Záhada nacistických pokladov: Kde sa nachádza lup

videní: 1.4K

Druhá svetová vojna je jednou z najlepšie zdokumentovaných udalostí v dejinách ľudstva. Aj preto vám môžeme priniesť ďalší – veríme, že aj pre vás zaujímavý – článok z tohto obdobia. Konkrétne sa pozrieme na plienenie nacistov v každej krajine, ktorú okupovali. Hromadili peniaze, umelecké ale aj iné poklady. Stále nie je známe, kde sa veľká časť lupu v skutočnosti ukrýva. Ešte spornejší je osud pokladov Nemeckej ríšskej banky.

Pravdepodobne sa už nikto nikdy nedozvie pravý rozsah zlatých, strieborných, umeleckých a ďalších pokladov, ktoré nacisti nakradli. Avšak Svetový židovský kongres tvrdí, že zlato a iné cenné predmety ukradnuté Židom – vrátane zlatých výplní zubov obetí holokaustu – nezákonne zadržiava Anglická banka a newyorská Federálna ústredná banka. Okrem toho vraj značnú časť koristi uchovávajú alebo vyprali švajčiarske banky.

Niet pochýb o tom, že Švajčiarsko tajne spolupracovalo s nacistami a že švajčiarske banky v neznámej miere zarábali na ukoristených peniazoch a pokladoch, ktoré v nich nacisti uložili. Nakoniec museli zaplatiť odškodné vo výške jednej a štvrť miliardy dolárov, ale skutočný rozsah špinavých transakcií nebol nikdy vyčíslený.

Podľa iných zdrojov, medzi nimi amerických spravodajských služieb, vlastnia nacistické zlato v hodnote 350 miliónov švajčiarskych frankov vo Vatikáne. Toto zlato je údajne uložené v trezoroch vatikánskej banky a prevažne ho tvoria zlaté mince. Vatikán toto tvrdenie, samozrejme, popiera, ale odmieta dovoliť prístup do svojho archívu za účelom nezávislého preverenia.

Ďalšou teóriou je, že gangster Meyer Lansky, známy aj ako „mafiánsky účtovník“, odišiel do Švajčiarska a na švajčiarske účty previedol asi 300 miliónov dolárov. Tie sa následne prali, až sa do rúk americkej mafie vrátili ako čisté peniaze. Niet pochýb, že si na konci vojny americkí i sovietski vojaci privlastňovali veľkú časť ukradnutého majetku, a to či už do vlastného vrecka, alebo v prospech svojho štátu. Kradnutím tak zbohatli niektorí vojaci, avšak spravidla z toho ťažili predovšetkým štáty. Mnoho Nemcov, vojakov i civilistov, taktiež kradlo peniaze a ďalšie cennosti v tajných skrýšach, ktoré sa v posledných etapách vojny priam množili.

Zdroj: Wiki | topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov