Zaujímavosti

Hľadá sa nacistická Krvavá zástava

Krvavá zástava

videní: 968

Blutfahne – krvavá zástava – bola zástava, ktorá sa stala symbolom nepodareného mníchovského pokusu o prevrat z roku 1923. Vlajka sa „napila“ krvi padlého nacistu. Bola to jedna z najuctievanejších nacistických relikvií, nielen vystavovaná pri každej významnej nacistickej akcii, ale zároveň používaná pri rituáli „žehnania“ iným nacistickým zástavám. Vlajka plnia aj ďalší účel – potvrdzovať prísahu esesáckych brancov.

S výnimkou slávnostných príležitostí bola Krvavá zástava vystavená v Hnedom dome (v nacistickom sídle) v Mníchove. Pri nálete na toto bavorské mesto v roku 1945 dostala budova priamy zásah, a tak je možné, že bola zástava pri bombardovaní zničená.

Ďalšia možnosť je, že keď sa spojenecké vojská blížili k Mníchovu, SS začali likvidovať usvedčujúce dôkazy. Je veľmi nepravdepodobné, že nacisti sami zničili jednu zo svojich „najposvätnejších“ relikvií, ale mohli sa ju pokúsiť niekde schovať – napríklad pod trosky budov zasiahnutých pumami. V rokoch 1946 až 1947 sa spojenecké vojská pri pátraní po dôkazoch prehrabávali sutinami. V ich záznamoch nič nenaznačuje, že Krvavú zástavu objavili, čo znamená, že ju nenašli.

V roku 1947 vyhodili do povetria chrámy Cti pred Hnedým domom a rozvaliny z výkopov a z demolačných prác odviezli a zložili na mieste, kde dnes stojí Olympijský park. Podľa niektorých zdrojov bola Krvavá zástava koncom roku 1944 z hnedého domu prevezená na iné miesto v Mníchove a na jar 1945 ešte jedenkrát, tentokrát na neznáme miesto.

Spojenci rozhodne túžili vlajku získať. Američania podrobili jedného z Nemcov strážcov vlajky – Jakoba Grimmingera krížovému výsluchu, ale miesto, kde sa zástava nachádza, z neho nedostali. Pokiaľ o tom vôbec mal vedomosť, vzal si toto tajomstvo do hrobu.

V 80. rokoch sa v článku v chilských novinách El Mercurio písalo, že je Krvavá zástava uložená v jednej banke v Santiagu, avšak bez podrobností o tom, ako sa tam dostala či kto ju tam priniesol.

Vznikla obľúbená verzia, že vlajku prepašovala do Južnej Ameriky ponorka. Niektoré varianty dokonca naznačujú, že ju Bormann vzal do svojej tajnej skrýše v Paraguaji. Nech je vlajka stratená, schovaná či zničená, záhada ostáva aj naďalej záhadou.

Zdroj: ushmmtopdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov