Zaujímavosti

Hroznový cukor: Aké výhody prináša jeho konzumácia?

hroznový cukor

videní: 5.4K

Glukóza (hroznový cukor) je cukor s osobitnou funkciou v tele – je to najrýchlejší zdroj energie a jediná forma cukru, ktorá sa okamžite po konzumácii vstrebáva do krvi bez zaťaženia zažívacieho ústrojenstva.

Hroznový cukor – glukóza má veľkú výhodu v tom, že sa rýchlo metabolizuje na energiu a hneď je vydaná do krvi ako čistá energia. Z hroznového cukru sa nedá pribrať, no to však neznamená, že ho musíš denne konzumovať na kilá.

Vyrába sa hydrolýzou škrobu. Pritom sa vychádza z 20 % suspenzie škrobu, ktorá sa zohreje prívodom ostrej pary na 140 °C a hydrolyzuje HCl. Scukrenie sa dokončí enzýmovou amyloglukozidázou. Po zahustení sirupu na obsah s 80 % glukózy za stáleho miešania niekoľko dní kryštalizuje v bubnových miešačkách. Vykryštalizovaná glukóza sa odstredí a suší. V takomto stave sa dodáva na trh ako sladidlo.

Hroznový cukor: Aké výhody prináša jeho konzumácia?

Výhody 

  • Posilňuje imunitný systém
  • Rýchly zdroj energie
  • Upokojuje nervový systém
  • Podporuje výživu krvných doštičiek
  • Podporuje pozornosť a pamäť
  • Dodáva živiny svalovej hmote
  • Podporuje budovanie svalstva
  • Urýchľuje metabolizmus
  • Podporuje trávenie
  • Zvyšuje chuť do jedla

Použitie hroznového cukru si však treba dobre načasovať. Jeho energia nám nevydrží dlho, klesá, spaľuje sa takmer do hodiny, jednoducho, netreba zabúdať, že má rýchly okamžitý účinok. Aj pre pracujúcich ľudí, ktorí radi využívajú nejakú tú formu tekutej energie (energetické nápoje), je veľmi dobrou alternatívou. A priznajme si, že predovšetkým oveľa zdravšou.

Hroznový cukor: Aké výhody prináša jeho konzumácia?

Všetko s mierou

Po požití glukózového cukru pomerne rýchlo začneme pociťovať hlad. Preto sa využíva aj pri nechutenstve. No mamičky by v žiadnom prípade nemali tento trik používať pri deťoch, ktorým nechutí riadna strava. Glukózový cukor môžeme dopriať deťom iba ak sú príliš vyčerpané, najčastejšie z ochorenia. Raz za čas im môžeme ponúknuť malú glukózovú maškrtu, no iba výnimočne.

Cucanie hroznového cukru má jednu skrytú nevýhodu – aj keď dostaneš rýchlu dávku energie, napríklad na ceste na dovolenku, môže zároveň rozkolísať hladinu cukru v krvi. A ak máš rád túto zdravú alternatívu cukru iba kvôli jej chuti a bol by si schopný zjesť na posedenie celé balenie, odporúčam tablety bez príchute!

 

Zdroj: zdravovek topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov