Zaujímavosti

Na zničenie sveta by stačila aj malá jadrová vojna, hovorí štúdia

jadrová vojna

videní: 1.3K

Tím vedcov uverejnil analýzu toho, čo by mohla priniesť jadrová vojna medzi Indiou a Pakistanom. Záver? Bola by to úplná katastrofa pre celý svet.

Bezprecedentný nedostatok potravín na celej planéte a pravdepodobné hladovanie trvajúce viac ako desať rokov – to je scenár, ktorý môže svet očakávať, ak India a Pakistan zahája nukleárnu vojnu. Aj keď by jadrová vojna nevypukla práve tu, pretože USA a Rusko spolu vlastnia takmer 95 % zo 14 000 nukleárnych hlavíc sveta, tak aj prietrž medzi takými „malými krajinami“ by spôsobila katastrofu.

Na zničenie sveta by stačila aj malá jadrová vojna

India a Pakistan majú spolu síce iba 150 hlavíc, ale prakticky to stačí na to, aby vznikol chaos. V nedávnej štúdii sa skúmali rôzne možné účinky, ak obe krajiny pošlú do sveta 50 bômb s veľkosťou Hirošimy. Aj táto regionálne obmedzená vojna by mala nepriamo zničujúce dôsledky na celý svet. Prekročili by sme najväčší hlad v dokumentovanej histórii.

Okrem všetkých ľudí, ktorí by zomreli, by bombové útoky vypustili do stratosféry približne 5 miliónov ton sadzí. Odtiaľ by sa rozšírili do celého sveta, čo by znamenalo takmer okamžité absorbovanie slnečného svetla a zníženie globálnej teploty o 1,8 stupňa Celzia. Tento posun by trval najmenej 5 rokov a spôsobil by pokles produkcie hlavných obilnín v priemere o 11 %, čo je dostatočne vysoké číslo na vyvolanie hladomoru.

Najsevernejšie oblasti USA, Kanady, Európy, Ruska a Číny by boli z hľadiska výroby postihnuté najviac. Paradoxne by však južné regióny trpeli hladom. Najmä preto, že južné oblasti majú menej prebytkov surovín. Rozvinutejší sever dokáže lepšie čeliť stratám, zatiaľ čo juh je veľmi zraniteľný.

Na zničenie sveta by stačila aj malá jadrová vojna

Tu nenájdeš návod, čo robiť v prípade jadrovej vojny. Skôr je to varovanie, že jadrová vojna, aj keď je lokalizovaná na jednu či dve krajiny, môže spôsobiť úplnú katastrofu. Je to pripomienka, že aj keď sú na svete iné hrozby, ktorým musíme čeliť, jadrové zbrane stále existujú a tým predstavujú skrytú hrozbu pre blaho spoločnosti.

Štúdia je ale dosť konzervatívna, pretože v skutočnosti nevieme, aké bomby má India alebo Pakistan k dispozícii. Je ale veľmi pravdepodobné, že majú prístup k oveľa väčším bombám, aké sú vymodelované v tejto štúdii. Navyše sa ani nezaoberala dôsledkami, ktoré by takáto udalosť mala na samotnú Indiu a Pakistan. Tieto krajiny majú dokopy asi 1,6 miliardy ľudí, teda 20  % svetovej populácie.

 

Zdroj: zmescience topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov