Zaujímavosti

Glenn Miller: Záhadné zmiznutie hudobníka. 3. časť

Glenn Miller

videní: 843

Pokračujeme treťou časťou článku s názvom Zmiznutie hudobníka Glenna Millera. Millerov brat Herb v roku 1938 povedal: „Glenn nezahynul pri leteckom nešťastí nad Lamanšským prielivom, ale zomrel v nemocnici na rakovinu pľúc.“ Podľa neho bolo Glennovi v lietadle tak zle, že pilot musel núdzovo pristáť. Muzikant bol prevezený do nemocnice a na druhý deň zomrel. Herb Miller priznal, že si historku o havárii nad Lamanšským prielivom vymyslel preto, aby sa na jeho brata spomínalo ako na hrdinu. Pohodlne sa usaďte, začíname záverečnú časť.

Glenn bol zaručene silným fajčiarom a pripustil: „Síce jem veľa, ale som kosť a koža.“ Niektorí ľudia poznamenali, že nevyzerá zdravo. Zdôvodnenie, že zomrel na rakovinu pľúc znie vcelku dôveryhodne.

Voči tejto teórii však existuje niekoľko námietok. Prvá zohľadňuje otázku času. Prečo Herb so svojim vysvetlením otáľal až do roku 1983? Prečo jeho verzia bratovej smrti nebola potvrdená vojenskými záznamami? A za akým účelom by zatajoval po takú dlhú dobu, že zomrel v nemocnici?

Asi najdôveryhodnejšiu konšpiračnú teóriu predložil Fred Shaw, bývalý navigačný dôstojník na veliteľstve britského Kráľovského bombardovacieho letectva, ktorý najskôr slúžil v bombardéri Avro Lancaster, ktorý sa vracal z neúspešného náletu na nemecké železničné depá. Keď sa Lancaster priblížil k pobrežiu Británie, zhodil pumy nad oficiálnym južným pásmom núdzového odhadzovania nepoužitých púm mimo cieľ, a v tom Shaw spozoroval, že pod nimi letí iné lietadlo. Podľa Shawovho názoru sa Millerovo lietadlo zrútilo následkom tlakových vĺn spôsobených výbuchom.

Odbor ministerstva obrany pre históriu letectva Shawovo tvrdenie ani nepotvrdil, ani nepoprel. Nevylúčil však, že sa letové trasy oboch lietadiel skrížili. Shawovu verziu čiastočne potvrdil pilot Lancasteru Victor Gregory. Vraj nič nevidel, ale spomenul si, ako Shaw a zadný strelec uviedli, že Millerov norseman zahliadli.

Možno je práve toto pravdivé vysvetlenie smrti Glenna Millera – tragický prípad paľby vlastných vojsk. Nech je pravda o Millerovej smrti akákoľvek, jeho hudba ho o veľa rokov prežila.

Zdroj: topdesat | devonlive

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov