Zaujímavosti

Záhadná vražda ryšavky: 3. časť

ryšavka

videní: 1.3K

Pokračujeme záverečnou – treťou časťou článku o vražde atraktívnej ryšavky, ktorá počas druhej svetovej vojny vystriedala množstvo partnerov, a to z radov rôznych znepriatelených skupín vtedajšej Európy. Pokračujeme tam, kde sme v rámci druhej časti skončili.

Druhý deň o desiatej večer Horneyová z hotela odišla spoločne s Frederiksenovou a Ravnbenom. Od tej chvíle sa jej osud zakladá iba na dohadoch. Dánski odbojári ju pravdepodobne zastrelili, telo zviazali železnými reťazami a hodili do mora. Po vojne sa jej otec dožadoval vyšetrovania jej zmiznutia, ale švédska polícia pri pátraní narážala na mlčanie. Dánska a švédska tajná služba jej spisy uzatvorila a britská spravodajská služba tvrdila, že o nej nikdy nepočula. Odmietali o nej hovoriť dokonca aj jej bývalí milenci z radov nemeckých agentov. Švédska polícia bola tým pádom donútená vyšetrovanie ukončiť.

Ťažko sa vysvetľuje nedôsledné vyšetrovanie prípadu, hradbu mlčania a otvorené popieranie, s ktorým sa polícia stretla, pokiaľ by nešlo o vyložene zastieranie skutočnosti. K takému jednaniu mohlo existovať niekoľko motívov: strach z odhalenia agentov alebo to, že by behom vyšetrovania vyšli najavo doposiaľ tajné informácie. Taktiež by sa to dalo vysvetliť tým, že Horneyová objavila v dánskom odbojovom hnutí zradcu a ten ju zavraždil, aby ochránil svoju identitu.

Frederiksenová je záhadou. Aktíve sa zúčastnila dánskeho odboja a Horneyovú odprevádzala prinajmenšom do švédskeho Malmö. Obe boli ryšavé a boli si veľmi podobné, takže sa občas stalo, že si ich ľudia pomýlili.

Pozrime sa na konšpiračnú teóriu, ktorá sa v súvislosti s podobnosťou vyššie uvedených dám vynorila ako huby po daždi. Údajne si mali prehodiť identity a šaty. Ak by sa to skutočne stalo, do vlaku z Malmö do Štokholmu nastúpila Horneyová, pričom na rybárskej lodi bola zavraždená Frederiksenová.

Je teda možné, že Horneyová mala z dánskeho odboja strach a prehovorila svoju kamarátku, aby sa za ňu vydávala? Poslala ju na smrť? Je možné, že zradcom bola Frederiksenová?

Ďalšia teória vychádza taktiež zo zámeny oblečenia a totožnosti, ale bez tragických následkov. Predpokladá, že Horneyovú niekto prepašoval zo Švédska, zatiaľ čo Frederiksenová sa vydávala za ňu, zariadila si bezpečnú cestu do Dánska a domov sa vrátila pod svojou vlastnou identitou.

Ďalšia konšpiračná teória hovorí o tom, že Horneyová vôbec nebola zavraždená, ale jej smrť bola fingovaná za účelom zmiasť iné spravodajské služby. Následne mala byť prepašovaná do Británie, kde sa mama angažovať vo vyzvedačskej činnosti proti Rusom.

V roku 1947 prehovoril jeden z dánskych odbojárov, ktorý primäl Horneyovú k návratu do Dánska. Priznal sa, že mal prsty v jej vražde. Jeho výpoveď však nepotvrdili žiadne dôkazy, a keď priznanie stiahol, polícia ho prepustila.

Pravdu o Horneyovej nikto nepozná. Bola zavraždená, alebo si s kamarátkou vymenila totožnosť? Ak ju niekto zavraždil, prečo tak urobil? Podarilo sa jej uniknúť do bezpečia? Nech je odpoveď aká chce, jej zmiznutie a pravdepodobná vražda ostávajú navždy nevyriešenou záhadou.

Zdroj: Wiki topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov