II. svetová vojna

Atentát na Hitlera – Výbuch bomby 21.20h – 3. časť

atentát

videní: 1.2K

Prinášame tretiu časť z minisérie Atentát na Hitlera. V rámci nej sa pozrieme na nastraženie bomby a na osobu tesára Georga Elsera, bývalého komunistu.

Georg Elser, ktorý bombu nastražil, uvažoval inak, ako komunisti, ktorých sme popisovali v druhej časti článku, a ktorí voči nacistom nevystupovali. Do roku 1933 to nebol nijak obzvlášť aktívny straník, ale vždy volil komunistov a aj po nástupe nacistov k moci udržiaval styk s niekoľkými podobne zmýšľajúcimi jednotlivcami.

Druhá časť článku:

Prečo prepichnúť uši bábätka nemusí byť dobrý nápad?

V roku 1938 dospel k názoru, že k zmene môže dôjsť jedine skrz teroristický čin. Prišiel na to, že Hitlera je potrebné zavraždiť a že tento akt musí uskutočniť on sám. Prípravu zahájil tým, že v zbrojovke, kde pracoval, ukradol výbušniny. Zohnal si 250 balíčkov strelného prachu. V tej dobe – ako ukazujú pramene – ešte nevedel, ako atentát spácha, ale keď si v novinách prečítal správu o nadchádzajúcej pripomienke jeho neúspešného puča, naplánovanej na 8. a 9. november, bol rozhodnutý.

Vedel, že Hitler túto akciu nikdy nezmešká, a tak sa vydal do Mníchova. Prehliadol si pivnicu a pozorne si poznamenal všetky možné spôsoby, ako bombu nastražiť. Usúdil, že ideálne miesto, kam výbušninu ukryť, je stĺp hneď za pódiom, na ktorom Hitler rečnil. Bolo mu jasné, že bombu musí odpáliť skôr časový spínač, ako rozbuška.

V apríli 1939 sa do pivnice vrátil a uskutočnil detailné merania. Od augusta pracoval noc čo noc, aby zo stĺpu odstránil časť dreveného obloženia. Každú noc sa schovával v pivnici, pokiaľ ju personál nezamkne a následne sa púšťal do práce.

Šiesteho novembra prípravu dokončil. Bombu mal zostrojenú a spínač nastavil na 8. november 12.20h. v noci, o deň skôr, ešte všetko starostlivo skontroloval. Následne odišiel vlakom do Kostnice na švajčiarskych hraniciach. Následne, akoby sa proti nemu všetko spiklo. Pól hodiny pred výbuchom ho zastavili dvaja colní úradníci. Vyšlo najavo, že má dva dni neplatnú priepustku k prekročeniu štátnych hraníc. Bol prehľadaný. Vo vreckách mu našli pohľadnicu z pivnice, adresy zbrojoviek, niekoľko šróbov a pružiniek a taktiež odznak komunistickej strany. Síce ešte netušili, kto je a čo spáchal, vzali ho však na policajnú stanicu. Až o pól noci, keď rozhlas oznámil správu o nepodarenom atentáte, im došlo, že by Elser mohol byť tým podozrivým. Napriek tomu sa aj potom domnievali, že bude buď dezertérom, alebo špiónom.

Hitler zahájil prejav o 20.10h a rečnil takmer hodinu, presne do 21.07h. Zvyčajne v podniku ostával v obklopení svojich druhov zo skorších dôb, tentokrát však okamžite po prejave odišiel. Bomba vybuchla o 21.20, osem ľudí zabila a viac ako 50 zranila. Pokračujeme štvrtou časťou článku.

Zdroj: Wiki topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov