Zaujímavosti

Smrť herca menom Leslie Howard: 2. časť

Smrť herca menom Leslie Howard

videní: 1.1K

Pokračujeme druhou časťou článku s názvom smrť herca menom Leslie Howard. Nemci si údajne mysleli, že je na palube inkriminovaného zostreleného lietadla medzi pasažiermi sám premiér.

Premiér totiž uskutočnil návštevu severnej Afriky a Nemci o tom vedeli. Ako sa aj zmienil vo svojej knihe Dejiny druhej svetovej vojny:

Toto (jeho prítomnosť v severnej Afrike) viedlo k tragédii, ktorá ma veľmi zarmútila. Prišiel zavalitý muž fajčiaci cigaru a bol považovaný za cestujúceho. Preto nemecká rozviedka informovala, že som na palube.

Inými slovami, Nemci lietadlo zostrelili, pretože sa domnievali, že je medzi pasažiermi Churchill. Ten mal na mysli Howardovho obchodného manažéra Alfreda Chenhallsa, ktorý mu bol nápadne podobný. Pokiaľ si Nemci naozaj mysleli, že je predseda vlády na palube, riskovali všeobecný odpor vyvolaný zostrelením civilného dopravného lietadla, len aby ministerský predseda bol odstránení zo scény.

Churchill to dozaista považoval za najpravdepodobnejšie vysvetlenie. Opovrhlivo poznamenal:

Brutalite Nemcov sa vyrovná jedine hlúposť ich agentov. Ťažko pochopiť, ako by si vzhľadom ku všetkým zdrojom Veľkej Británie, ktoré mám k dispozícii, mohol niekto predstavovať, že by som si zabookoval letenku z Lisabonu do neozbrojeného lietadla bez doprovodu a cestoval domov za bieleho dňa.

Dvaja nemeckí agenti si určite prečítali zoznam cestujúcich pri osudovom lete. Možno ich napadlo, že Chenhalls je Churchillov pseudonym. Keď potom na vlastné oči sledovali ako do lietadla nastupuje človek, ktorý sa naňho podobá, upozornili nemecké vrchné velenie na možnosť, že je medzi pasažiermi Churchill.

Vylúčiť sa nedá ani to, že určeným cieľom bol Howard. Ten svojim propagandistickým filmom rozzúril Goebbelsa. Preto bol zaručene na nacistickej čiernej listine a motiváciu k zabitiu ešte umocnil aj židovský pôvod herca.

Nacistickými terčmi mohli byť aj iní dvaja pasažieri. Jedným z nich bol Wilfried Israel, nemecký Žid žijúci v exile. Ten sa podieľal na pašovaní tisícok Židov do bezpečia a odletel do Portugalska, aby židovským utečencom pomohol z Pyrenejského polostrova nájsť útočisko v Palestíne. Israel rovnako tak získal mnoho nemeckých židovských vedcov pre spoluprácu na projekte Manhattan, americkom programe vývoja atómovej bomby. Pokračujeme záverečnou, treťou časťou článku.

Zdroj: Wiki | topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov