Zaujímavosti

Glenn Miller: Záhadné zmiznutie hudobníka. 1. časť

Glenn Miller

videní: 1.1K

Prinášame true story o hudobníkovi menom Glenn Miller, ktorý bol najúspešnejším kapelníkom svojej doby.

Prezývali ho kráľ swingu a keď bol v roku 1942 na vrchole slávy, rozpustil orchester a vstúpil do špeciálnych jednotiek armády. Ešte v tom roku bol preložený k armádnemu letectvu, kde vniesol do vojenských pochodov swingovú muziku. Začíname prvou časťou trojdielneho článku s názvom Zmiznutie hudobníka Glenna Millera.

Miller založil nový orchester a usporadúval koncerty pre vojakov. Prvé vystúpenie v roku 1943 zažila 418. letka amerického letectva. Miller dostal nápad hrať pre americké vojsko v zámorí a nakoniec dostal povolenie. Jeho vtedy už britskú kapelu privítali vojaci s nadšením. Generálporučík James Doolitle mu povedal: „Hneď po telegrame z domova je váš orchester na európskom bojovom poli najväčšou morálnou vzpruhou“.

Miller koncertoval so svojou kapelou na poľných letiskách a v hangároch a okrem toho vystupoval v americkej vojenskej sieti rozhlasových staníc. Dokonca sa objavil aj v programe s názvom Hodina. Pre wehrmacht, čo bola zmes swingovej hudby a propagandy. Miller sa v ňom podľa všetkého horko ťažko pasoval s nemčinou.

Prvé bydlisko mal v Londýne na adrese 25 Sloane Court, lenže daná oblasť bola obľubeným cieľom rakiet V1, a preto sa rozhodol s orchestrom presídliť do Bedfordu, ležiaceho severne od Londýna. Deň na to dopadla jedna z rakiet práve pred ich bývalý dom, ktorý zničila a zabila viac ako 100 ľudí.

Keď s kapelou účinkovali pod šírim nebom v Kente, rakety V1 im svišťali nad hlavami. Publikum vyhľadávalo úkryt, Miller s orchestrom však neprestali hrať. Po explózii sa poslucháči vrátili na miesto a hudobníkov ocenili potleskom. Millerove pracovné vyťaženie bolo veľké a náročné. Za jeden mesiac absolvoval 35 koncertov a 46-krát sa zúčastnil rozhlasového vysielania. Napriek tomu, že bol vyčerpaný, chcel hrať ešte pre vojakov vo Francúzsku. Koncom roku 1944 bolo dohodnuté, že s kapelou odletí do Paríža. Pokračujeme druhou časťou článku. 

Zdroj: topdesat | devonlive

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov