Zaujímavosti

9 lekárskych postupov, ktoré nemajú vedecký základ, no stále ich podstupujeme

Deväť lekárskych postupov, ktoré nemajú vedecký základ, no stále ich podstupujeme

videní: 1.1K

Človek by si myslel, že štandardné lekárske poradenstvo v oblasti zdravia je založené na veľmi širokom vedeckom výskume. Skupina výskumníkov však nedávno zistila, že približne štyristo rutinných postupov je v rozpore so zisteniami štúdií publikovaných v hlavných časopisoch.

Desať zistení, ktorým sme mali kedysi veriť, ale dnes už sú vyvrátené a nepodstatné:

  • Alergia na arašidy sa môže vyskytnúť bez ohľadu na to, či ich dieťa testuje pred dosiahnutím veku 3 rokov.

Pediatri odporúčali rodičom, aby nedovolili svojim deťom jesť arašidy počas prvých troch rokoch života. Ukazuje sa však, že deti, ktoré konzumovali arašidy pred koncom tretieho roka, nie sú vystavené väčšiemu riziku alergie na ne.

  • Rybí olej neznižuje riziko srdcových ochorení.

V určitom bode sa myšlienka, že rybí tuk znižuje riziko vzniku srdcových ochorení, zdala logická. Zdá sa, že ľudia, ktorých strava obsahuje veľa mastných rýb, majú nižší výskyt srdcových ochorení. Mastné ryby predsa obsahujú omega 3 mastné kyseliny. Omega 3 dopĺňa hladiny triglyceridov a vysoké hladiny triglyceridov sú spojené so zvýšeným rizikom srdcových ochorení. Okrem toho sa zdá, že omega 3 mastné kyseliny znižujú zápal, ktorý je kľúčovým znakom srdcových infarktov.

Ale keď bol vykonaný test s 12 500 ľuďmi náchylnými na srdcové problémy, denné doplnky omega 3 ich nechránili pred kardiovaskulárnymi ochoreniami.

  • Nosenie bábiky, ktorá vyzerá živá, neznižuje pravdepodobnosť, že dospievajúce dievčatá otehotnejú.

Myšlienkou praxe bolo, aby dievčatá pochopili tvrdú prácu, ktorá sa týka starostlivosti o dieťa. Avšak randomizovaná štúdia zistila, že dospievajúci, ktorí boli požiadaní, aby nosili „detské simulátory“, mali v skutočnosti väčšiu pravdepodobnosť že otehotnejú, ako tí, ktorým neboli dané bábiky.

  • Ginkgo biloba nechráni pred demenciou a stratou pamäti.

Doplnok vyrobený z listov stromov ginkgo, bol široko používaný v starovekej čínskej medicíne a naďalej sa propaguje ako spôsob, ako zabrániť strate pamäti. Veľká štúdia na federálnej úrovni, uverejnená v roku 2008, bezpochyby ukázala, že tento dodatok neslúži týmto účelom. Ginkgo však naďalej dosahuje tržby vo výške 249 miliónov USD. Nedostali ľudia túto správu? Bohužiaľ sa nedostala ani ku mne..

  • Na liečbu pacientov s akútnou bolesťou nie je jednorazová dávka perorálnych opioidov účinnejšia ako lieky ako je aspirín a ibuprofén.

Áno, opioidy sú silné lieky. Klinická štúdia však ukázala, že existujú oveľa zdravšie alternatívy, ktoré zmierňujú bolesť u pacientov na pohotovosti s rovnakou účinnosťou.

  • Liečba testosterónom nepomôže starším mužom udržať si pamäť.

Niektorí muži majú nízke hladiny testosterónu a problémy s pamäťou. Skoré štúdie ukázali, že muži v strednom veku s vyššou hladinou testosterónu majú v niektorých častiach mozgu lepšie konzervované tkanivá. Starší muži s vyššou hladinou testosterónu sa tiež zdali mať lepší výkon pri testoch funkcie mozgu.

Dôkladná klinická skúška však ukázala, že testosterón nebol lepší ako cukrová pilulka, ktorá zabránila zhoršeniu pamäti starších mužov.

  • Pred záchvatmi astmy vás nezachráni ani čistý dom bez roztočov, myší či švábov

Dôležité lekárske skupiny tvrdia, že musíte odstrániť týchto škodcov z domova, ak máte vy alebo vaše dieťa astmu. Teória bola taká, že alergické reakcie na ne by mohli vyvolať záchvaty astmy. Intenzívna kontrola škodcov v domácnostiach s deťmi citlivými na alergény na myšiach však neznižovala frekvenciu ich astmatických záchvatov.

  • Počítadlá kalórií a krokov nepomáhajú schudnúť.

V skutočnosti je to skôr naopak. Medzi 470 diabetikmi, ktorí boli sledovaní po dobu dvoch rokov, tí, ktorí používali zariadenia, ktoré sledujú počet krokov, ktoré prešli a počet kalórií, ktoré spálili, skutočne stratili viac hmotnosti ako ľudia, ktorí nasledovali len viac konvenčné tipy na chudnutie.

  • Zranili ste si meniskus kolena? Skúste najprv fyzickú terapiu a až ako druhú možnosť chirurgický zákrok.

Približne 460 000 pacientov je ročne liečených v Spojených štátoch na opravu poranenej chrupavky kolena, často v dôsledku osteoartritídy. Prestávka je bolestivá a mnohí pacienti sa obávajú, že ak nebudú operovaní, bolesti sa nezbavia..

Keď sa však pacienti s roztrhnutou meniskózou a miernou artritídou náhodne rozdelili do šiestich mesiacov fyzioterapie alebo chirurgického zákroku, obe skupiny sa zlepšili v rovnakej miere.

Zdroj: infobae | topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov