II. svetová vojna

Bitka o Los Angeles 1. časť

los angeles

videní: 1.5K

Podivná bitka o Los Angeles sa odohrala 24. a 25. februára roku 1942. Výklady tohto celého sa skutočne odlišujú. Udiala sa necelé tri mesiac po japonskom útoku na Pearl Harbor a iba jeden deň po tom, čo japonská ponorka 1-17 bombardovala Elwood. Ako prvé ľudí napadlo, že Japonci podnikli útok zo svojho územia, avšak túto domnienku vylúčil minister námorníctva. Prinášame vám minisériu článkov o bitke o Los Angeles.

V noci z 24. na 25. februára 1942 sa rozozneli sirény leteckého poplachu. Hliadky oznámili nálet a bolo nariadené úplne zatemnenie oblasti. O 3.16 v noci sa 37.pobrežná delostrelecká brigáda rozhodla zahájiť na neidentifikované predmety paľbu z guľometov s nábojmi raže 12,71 mm a protilietadlovými granátmi o hmotnosti 5,8kg. Pohotovosť mali taktiež piloti, lietadla však nevzlietli. Streľba trvala do 4.14 h, keď sa ozval signál oznamujúci koniec leteckého poplachu a zatemnenie bolo zrušené o 7.21.

Ostreľovanie poškodilo budovy a vozidlá a päť ľudí prišlo o život – dvaja následkom srdcového záchvatu spôsobeného stresom z vojnového stavu a traja pri autonehodách. Už pár hodín po ukončení domnelého prepadu minister námorníctva na krátkej tlačovej besede pripísal príhodu „vojnovej nervozite“. Generál George C. Marshall hovoril o možnosti, že boli nasadené dopravné lietadla ako súčasť taktiky psychologickej vojny.

Tlač sa však nevzdala podozrievavosti. Špekulovalo sa, že utajené japonské útoky zaskočili nepripravené americké orgány a tie sa následne snažili zastierať svoju neschopnosť. Vyrojili sa fámy o skrytých základniach v Mexiku a o japonských ponorkách pri americkom pobreží vybavenými zbraňami s veľkým dosahom. Iná teória obvinila vládu, že to celé zinscenovala úmyselne, aby si ospravedlnila presunutie priemyselných objektov z pobrežných oblastí viac do vnútrozemia.

Požiadavku riadneho vyšetrenia onej udalosti požadoval od Kongresu aj jeden z jeho členov za Santa Monicu – Leland Ford. Konštatoval, že žiadne z doposiaľ uvedených vysvetlení udalosti nezakladá dôvod na presun priemyslu z južnej Kalifornie do vnútrozemia. Jeho požiadavka však nepadla na úrodnú pôdu a špekulácie a konšpiračné teórie sa len tak začali hrnúť. Pokračujeme ďalšou časťou článku o tejto viac ako záhadnej Bitke o Los Angeles.

Zdroj: armytimestopdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov