Zaujímavosti

Prečo niektoré deti majú vlasy a iné nie?


videní: 3.1K

Existuje povera, ktorá hovorí, že žena, ktorá počas tehotenstva zažíva pálenie záhy, bude mať dieťa s množstvom vlasov. V roku 2006 to vedci naozaj preskúmali a zistili, že z 28 žien, ktoré zažívali pálenie záhy, malo 23 deti s dlhými vlasmi. Verili, že hormóny uvoľňované počas tehotenstva môžu tiež riadiť to, ako rastú deťom vlasy. Bez ohľadu na to, či je to pravda, alebo nie, niektoré deti prichádzajú na svet s vláskami a iné nie, ale v každom prípade sú rovnako vzácne.

Vlasy novorodenca môžu vyzerať inak, až budú deti staršie

Prečo niektoré deti majú vlasy a iné nie

Deti sa narodia so všetkými vlasovými folikulmi, ktoré kedy v živote budú mať. Vlasy dieťaťa (alebo ich nedostatok) sa však môžu len málo podobať vlasom, ktoré budú mať, keď budú staršie. Dieťa, ktoré sa narodí s plnou hrivou môže byť plešaté o niekoľko mesiacov neskôr, a plešatému dieťaťu môžu po určitej dobe rásť husté vlasy.

Môže v tom hrať úlohu genetika

Prečo niektoré deti majú vlasy a iné nie

Aj keď si odborníci nie sú stopercentne istí, prečo sa niektoré deti narodia s vlasmi a niektoré nie, domnievajú sa, že to môžu mať gény a DNA. Rast vlasov sa zvyčajne vyskytuje okolo tridsiateho týždňa tehotenstva. Ak dieťaťu začnú rásť vlasy už v maternici, pravdepodobne sa narodí s vlasmi na hlave.

Môže to byť kvôli materským hormónom

Prečo niektoré deti majú vlasy a iné nie

Hladina hormónov je vo vnútri maternice vysoká, takže môžu tiež pomôcť podporiť rast vlasov dieťaťa. Po pôrode však hladina hormónov výrazne klesá. To spomalí rast vlasov novorodenca.

Plešatým deťom nemusí nutne chýbať žiadna živina

Prečo niektoré deti majú vlasy a iné nie

Pretože deti sa narodia s rôznymi množstvami vlasov, niektorí rodičia sa môžu obávať, že je to preto, lebo matka nemala počas tehotenstva dostatok živín alebo že dieťa nemalo dostatok vápnika. Ale to v skutočnosti nie je pravda a je normálne, že deti majú sporé vlásky až do veku 1 roka. Iba v prípade, že dieťa nemá dostatok železa alebo trpí chorobami, by ich rast vlasov mohol byť ovplyvnený.

Niektorí novorodenci majú jemné vlasy na celom tele

Prečo niektoré deti majú vlasy a iné nie

Lanugo sú vlasy, ktoré pokrývajú telo niektorých novorodencov. U plodov sa vyvinie lanugo okolo štvrtého alebo piateho mesiaca tehotenstva a mizne okolo šiesteho alebo siedmeho mesiaca tehotenstva. To znamená, že to často zmizne ešte pred narodením, ale niektoré predčasne narodené deti môžu byť stále pokryté týmito jemnými vlasmi.

Vypadávanie vlasov u detí je normálne

Prečo niektoré deti majú vlasy a iné nie

Väčšina novorodencov stratí počas prvých 6 mesiacov života časť alebo všetky vlasy. Je bežné, že prichádzajú o vlasy v dôsledku trenia pokožky hlavy o matrac alebo v prípade, že majú zvyk búchať hlavou. Takéto trenie bude menšie, akonáhle sa začnú viac hýbať, sedieť alebo jednoducho zmenia tieto návyky.

Zdroj: Brightside topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov