Zaujímavosti

Hoaxy a ich účinky – 1. časť

hoaxy

videní: 1.1K

Internet je skvelý nástroj na šírenie klamných poplašných správ, správ, ktoré sú falošné. V angličtine sa označujú výrazom hoax a pútajú pozornosť ľudí, ktorí si ich medzi sebou radi posielajú. Z minúty na minútu dokážu obletieť celý svet. Prinášame dvojdielny článok o hoaxoch a ich účinkoch. Viete ako odhaliť hoaxy?

Povesti a fámy existujú odjakživa. Ľudia majú v sebe vlohy, vďaka ktorým veria istému druhu príbehov. Môžu byť akokoľvek neuveriteľné, ale nakoniec sa o ne podelia s kamarátmi a známymi, ktorí im ako odplatu povedia ďalšie príbehy. Takto vzniká obrovská zbierka informácií, ktorá sa cez elektronickú poštu a sociálne siete dostane veľmi rýchlo do celého sveta. Internet výrazne pomohol šíreniu fám a reakcií na ne. V súčasnosti sú správy hoax nezastaviteľným javom spochybňujúcim dôveryhodnosť komunikačného prostriedku, ktorý používa viac ako 1,7 miliardy ľudí. Internet je mocným nástrojom na šírenie informácií a jeho všestrannosť umožňuje používateľom vystupovať v pozícii šíriteľa aj prijímateľa rôznych príbehov, správ, názorov a koniec koncov aj klebiet.

Správy hoax obyčajne šíria vymyslené príbehy a fámy, ale niekedy sú nositeľmi počítačových vírusov, alebo slúžia na získavanie platných (existujúcich) e-mailových adries pre „spamerov“, teda pre osoby alebo firmy rozosielajúce nevyžiadanú poštu (spam). Väčšina ľudí posiela klamné poplašné správy ďalej a neskrýva pritom e-mailové adresy. Prístup k adresám tak majú aj nechcené osoby. „Spameri“ používajú automatické vyhľadávače, ktoré dokážu ľahko takéto adresy vypátrať.

Výraz spam pochádza z názvu mäsových konzerv určených pre vojakov bojujúcich v druhej svetovej vojne. Americká firma Hormel Food ich začala vyrábať v roku 1937 pod názvom Hormel’s Spiced Ham (spojením posledných dvoch slov vznikne spam). Britská komediálna skupina Monty Python použila tieto konzervy v scénke, kde si pár objednával v reštaurácii jedlo, ale v ponuke boli len pokrmy obsahujúce „spam“. Na základe tejto scénky, v ktorej všetko jedlo pochádzalo z mäsových konzerv, dostala meno aj nepodstatná nevyžiadaná internetová pošta. Pokračujeme druhou časťou článku.

Zdroj: Wiki | topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov