Zaujímavosti

Y2K: Najväčší podvod v dejinách? 2. časť

Y2K: Najväčší podvod v dejinách?

videní: 1.1K

Pokračujeme druhou a zároveň záverečnou časťou článku s názvom Y2K – najväčší podvod v dejinách? Tí, ktorí čítali prvú časť tohto podvodu, kvôli ktorému štáty v roku investovali 1999 investovali odhadom až 308 miliárd amerických dolárov, už vedia, že išlo o softvérový problém. Pozrite sa spoločne s nami na nešťastnú noc.

So zatajeným dychom odrátavame údery hrozivej polnoci. Všetci sledujú situáciu na Novom Zélande, ktorý ako prvý rozvinutý štát vstupuje do nového tisícročia. Prvotné správy hlásia, že panuje informatický pokoj, ale zvyšok sveta je stále na pochybách.  Už dávnejšie vzniklo Medzinárodné centrum pre spoluprácu v otázke Y2K. Takmer 200 štátov z celého sveta sa zaviazalo poskytnúť informácie o udalostiach spôsobených chybou Y2K. Niekoľko minút po polnoci ruský plukovník Sergej Kaplin na Červenom námestí vyhlásil: „Ako vidíte, v Moskve svetlá svietia. Rok 2000 nespôsobil problémy.“ Postupne sa vysokí predstavitelia z celého sveta začali upokojovať. Mierne komplikácie nastali len v 8 jadrových elektrárňach v USA a v japonských elektrárňach Fukušima, Onagawa a Šiga. Ostatné nezrovnalosti vyvolali skôr pobavenie. Talianska telekomunikačná spoločnosť Telekom Italia vystavila zákazníkom faktúry s rokom 1900 a v školskej knižnici v Pensylvánii dostali žiaci upomienky, že majú vrátiť knihy, ktoré mali požičané 100 rokov. Treba ale dodať, že na minimalizovanie negatívnych dopadov vynaložili štáty aj firmy nemalé prostriedky čo mohlo prispieť k tomu, že sa nič vážne neudialo.

Mnohým sa však obrovské preventívne opatrenia zdali v porovnaní s dopadom na chyby Y2K prehnané. Kritické názory na seba nenechali dlho čakať. Prestížny denník The Wall Street Journal označil problém roku 2000 za podvod storočia a dodal, že informatický priemysel na ňom dobre zarobil. Čelní štátni predstavitelia argumentovali, že práve tieto investície informačnému kolapsu zabránili. Zaujímavou skutočnosťou je, že problém roku 2000 nepocítili ani štáty, ktoré do preventívnych opatrení investovali minimum. Negatívne celú túto situáciu hodnotili aj Miloš Zeman v pozícii českého premiéra, či Václav Klaus ako predseda českého parlamentu.

Zdroj: YouTube | topdesat

 

 

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov